Αυξανόμενη συχνότητα τροπικών κυκλώνων στη Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα αποκαλύπτει η ερευνητική μελέτη

Αυξανόμενη συχνότητα τροπικών κυκλώνων στη Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα αποκαλύπτει η ερευνητική μελέτη
Η υποθαλάσσια δομή της Μεγάλης Γαλάζιας Τρύπας, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές του Μπελίζ, συνιστά ένα πολύτιμο φυσικό αρχείο γεωλογικών δεδομένων. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όταν η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε και κάλυψε τι είχε παραμείνει από έναν χερσαίο σπήλαιο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geology αναδεικνύει την αύξηση της συχνότητας των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε έναν 30 μέτρων ιζηματικό πυρήνα, αποκαλύπτοντας ότι οι τροπικοί κυκλώνες έχουν αυξηθεί σταδιακά τα τελευταία έξι χιλιάδες χρόνια, με μια εντυπωσιακή έξαρση από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Ειδικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν εννέα τροπικές καταιγίδες την τελευταία εικοσαετία, περισσότερο από ότι είχε καταγραφεί κατά τα προηγούμενα 5.700 χρόνια.

Ο Dominik Schmitt, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης, ανέφερε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι μια κύρια αιτία πίσω από την παρατηρούμενη αύξηση των καταιγίδων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών λόγω της ανθρώπινης υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την ένταση αυτών των φυσικών φαινομένων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προβλέψεις για το μέλλον της Καραϊβικής είναι ανησυχητικές. Αναμένονται μέχρι και 45 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ξεπερνώντας κατά πολύ οποιαδήποτε προηγούμενη καταγραφή στις αναλύσεις των ιζημάτων. Ο Schmitt προειδοποίησε ότι αυτή η αύξηση «υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που συνέβη τα τελευταία 5.700 χρόνια», εστιάζοντας στην ανθρωπογενή επιρροή.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές από το Μπελίζ ήταν καινοτόμος, καθώς ανέλυσαν τα ιζηματικά στρώματα με τρόπο παρόμοιο με την καταμέτρηση των δακτυλίων των δέντρων, επιτρέποντάς τους να ανακατασκευάσουν την ιστορία των καταιγίδων στην περιοχή και να την συγκρίνουν με τη σημερινή τους δραστηριότητα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top