Μια έκθεση της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας Climate Central, αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή, που προέρχεται κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχει προκαλέσει συχνότερες θερμοκρασίες άνω των 32°C σε περιοχές όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία. Οι ερευνητές μελέτησαν 44 περιοχές κακαοπαραγωγής, συγκρίνοντας τις τρέχουσες θερμοκρασίες με τις θερμοκρασίες σε έναν κόσμο που δεν επηρεάζεται από την παγκόσμια θέρμανση. Διαπίστωσαν ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να μειώσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της συγκομιδής.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι η παγκόσμια θέρμανση έχει προσθέσει τρεις εβδομάδες θερμοκρασιών πάνω από 32°C στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα κατά την κύρια καλλιεργητική περίοδο. Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως οι προσβολές από ζιζάνια, οι βροχοπτώσεις και οι παράνομες δραστηριότητες, ενδέχεται να βλάψουν τα κακαόδεντρα και να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές.
Μια ξεχωριστή έρευνα από τη Christian Aid, τοποθετεί εστίαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές κακάου εξαιτίας των καιρικών αλλαγών. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την δραματική αλλαγή στις συνθήκες στη δυτική Αφρική, η οποία επηρεάζεται από ακραίες βροχοπτώσεις και χαλασμένες καλλιέργειες. Οι αποτυχημένες συγκομιδές έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών του κακάου στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Αν και οι τιμές τη στιγμή αυτή είναι πάνω από 10.000 δολάρια ανά τόνο, έχουν φτάσει έως και 12.500 δολάρια τον Δεκέμβριο.
Η Narcisa Pricope, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, προειδοποιεί ότι η καλλιέργεια βρίσκεται αντιμέτωπη με “υπαρξιακή απειλή”, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ξηρασίας στις κακαοπαραγωγικές περιοχές.
Πηγή: newsbomb.gr