Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η Χιλή, η οποία υπήρξε θύμα 15 χρόνων συνεχούς και καταστροφικής ξηρασίας, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί τα τελευταία χίλια χρόνια. Τα υδάτινα αποθέματα της χώρας σχεδόν έχουν αποξηρανθεί, κάτι που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην γεωργία και τη ζωή των κατοίκων.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι πληγείσες από ξηρασία περιοχές επεκτείνονται κατά 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος, μία έκταση ισοδύναμη με αυτή της Σλοβακίας, οδηγώντας σε καταστροφικά αποτελέσματα για τα οικοσυστήματα και την παραγωγή ενέργειας. Ανάμεσα στις καταγεγραμμένες ξηρασίες, περιλαμβάνονται και λιγότερο γνωστά γεγονότα, όπως η ξηρασία που επηρέασε το τροπικό δάσος του Κονγκό από το 2010 έως το 2018.
Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει έναν δημόσιο κατάλογο ξηρασιών, προκειμένου να υποστηρίξει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη πιο ρεαλιστικών στρατηγικών πρόληψης και προετοιμασίας. «Οι τρέχουσες στρατηγικές θεωρούν τις ξηρασίες ως ετήσια ή εποχιακά φαινόμενα, κάτι που αντιβαίνει προς τις σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», δήλωσε η καθηγήτρια Φραντσέσκα Πελιτσιότι.
Η έρευνα προβλέπει ότι οι ξηρασίες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Προβλέπεται ότι η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να εντείνει το φαινόμενο, γι’ αυτό η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Πηγή: newsbomb.gr