Αλκοόλ και καρκίνος: Η ανάγκη για ενημέρωση και προειδοποιητική σήμανση στα ποτά

Αλκοόλ και καρκίνος: Η ανάγκη για ενημέρωση και προειδοποιητική σήμανση στα ποτά
Ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μέρθι, στην πρόσφατη έκθεσή του αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και επτά τύπων καρκίνου, προτείνοντας ότι τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικές ετικέτες. Η έκθεση τονίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξαρτήτως επιπέδου, αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Ο Μπρους Σκοτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, επισήμανε ότι παρά την ευρεία γνώση για τους κινδύνους αυτούς, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανημέρωτοι σχετικά με τις συνέπειες.

Το αλκοόλ κατατάσσεται ως η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συμβάλλοντας σε σχεδόν 100.000 περιπτώσεις και περίπου 20.000 θανάτους ετησίως. Αναγνωρίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ έχει ταξινομήσει το αλκοόλ ως καρκινογόνο της «Ομάδας 1», υποδεικνύοντας την ύπαρξη επαρκών στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωσή του με την εμφάνιση καρκίνου.

Η βασική του πρόταση αφορά την επανεκτίμηση των συνιστώμενων ορίων για την κατανάλωση αλκοόλ στις ΗΠΑ. Αρκετοί γιατροί σημείωσαν ότι οι ασθενείς τους συνήθως δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει: Υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει ασφαλές όριο, καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και σε κυτταρικές δομές, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, μπορεί να επιδράσει στα επίπεδα ορμονών, ενισχύοντας την απορρόφηση άλλων καρκινογόνων ουσιών, όπως ο καπνός.

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πιθανές θετικές επιδράσεις από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς μέσω των αντιοξειδωτικών του κόκκινου κρασιού, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν. Ο Δρ. Γουίλιαμ Νταχού, επικεφαλής επιστήμονας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υποστήριξε ότι τα οφέλη του αλκοόλ είναι δύσκολο να επικυρωθούν και υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωσή του.

Η έρευνα σχετικά με το αν οι κίνδυνοι του αλκοόλ μπορούν να αντιστραφούν με την κοπή της κατανάλωσής του είναι περιορισμένη. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να παρατηρηθούν οφέλη στη σωματική υγεία, η ζημιά που προκαλεί το αλκοόλ σε κυτταρικό επίπεδο ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Όπως αναφέρει η Δρ. Ροτόνια Καρ, αυτή η ζημιά μπορεί να είναι αναστρέψιμη μόνο σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top