Ανακαλύψεις από την Οξφόρδη φωτίζουν την προέλευση του νερού στον πλανήτη μας

Ανακαλύψεις από την Οξφόρδη φωτίζουν την προέλευση του νερού στον πλανήτη μας
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Icarus αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα σχετικά με την προτεραιότητα του νερού στον πλανήτη μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξερεύνησαν έναν σπάνιο τύπο μετεωρίτη, γνωστό ως χονδρίτης ενστατίτη, για να ανακαλύψουν ότι περιέχει έναν κρίσιμο τύπο υδρογόνου που είναι αναγκαίος για τον σχηματισμό μορίων νερού, στοιχεία βασικά για την ανάπτυξη της ζωής, όπως την γνωρίζουμε.

Συγκεκριμένα, η ομάδα ανακάλυψε ότι το υδρογόνο που περιέχεται στον μετεωρίτη είναι ενδογενές, διαψεύδοντας προηγούμενες θεωρίες που παραπέμπουν σε μόλυνση από τη Γη. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε φασματοσκοπία απορρόφησης ακτίνων Χ κοντά στη δομή ακμής (XANES) στο Diamond Light Source στο Oxfordshire για να πραγματοποιήσει στοιχειακή ανάλυση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το δείγμα του μετεωρίτη LAR 12252, που συλλέχθηκε στην Ανταρκτική.

Εντυπωσιακή ήταν η ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδροθείου σε μια μήτρα εξαιρετικά λεπτού υλικού, ενώ σε τμήματα του μετεωρίτη που παρουσίαζαν σημάδια γήινης μόλυνσης βρέθηκαν ελάχιστα ίχνη υδρογόνου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υποπροϊόντα που ανέδειξαν δεν προέρχονται από γήινες πηγές.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα για τις διαδικασίες σχηματισμού του νερού στον πλανήτη μας. Ο Tom Barrett, διδακτορικός φοιτητής και ηγέτης της μελέτης, ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η πρωτο-Γη, από την οποία σχηματίστηκε ο πλανήτης μας, είχε ήδη συσσωρεύσει σημαντικές ποσότητες υδρογόνου πριν την πρόσκρουση αστεροειδών. Αυτό ενδέχεται να εξηγεί την αφθονία νερού στη Γη σήμερα, γεγονός που είναι κρίσιμο για την κατανόηση της προέλευσης της ζωής.

Καθώς οι επιστήμονες αναλύουν όλο και περισσότερο υλικά από σπάνιους μετεωρίτες, παρέχονται θεμελιώδεις πληροφορίες για να κατανοήσουμε πώς η Γη πήρε την τρέχουσα μορφή της. Ο αναπληρωτής καθηγητής James Bryson, συν-συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζει την ιδέα ότι ο σχηματισμός του νερού στη Γη είναι φυσική διαδικασία που συνέβαλε στην εμφάνιση ζωής.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top