Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρει νέα στοιχεία για την προέλευση του νερού στη Γη μέσω της μελέτης μιας σπάνιας κατηγορίας μετεωριτών, γνωστών ως χονδρίτες ενστατίτη. Αυτοί οι μετεωρίτες φαίνεται να έχουν σύνθεση παρόμοια με εκείνη της πρώιμης Γης, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αποτελούσαν το «δομικό υλικό» της νεαρής Γης.
Κατά την ανάλυση ενός από αυτούς τους μετεωρίτες, που είχε βρεθεί στην Ανταρκτική, οι ερευνητές εντόπισαν υδρογόνο στο εσωτερικό του. Αντίθετα, σε περιοχές του μετεωρίτη με εμφανείς ακαθαρσίες, όπως η σκουριά, διαπιστώθηκε πολύ λίγο ή καθόλου υδρογόνο. Το συμπέρασμα είναι ότι το υδρογόνο ήταν παρόν κατά τον σχηματισμό της Γης, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανή η προέλευση του γήινου νερού από το υλικό αυτού του μετεωρίτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Tom Barrett, τα ευρήματά τους ενισχύουν την ιδέα ότι το νερό είναι αρχέγονο στη Γη. Η θεωρία που υποστηρίζει ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες μετέφεραν το νερό από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό της Γης αμφισβητείται. Ο συν-συγγραφέας James Bryson είπε: «Η διάθεση του υλικού που συνθέτει τον πλανήτη μας φαίνεται να ήταν πολύ πιο πλούσια σε υδρογόνο από ότι θεωρούσαμε προηγουμένως».
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η Γη μπορεί να έχει συγκεντρώσει επαρκή αποθέματα υδρογόνου για να εξηγήσει την τρέχουσα αφθονία νερού της. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Icarus”.
Πηγή: newsbomb.gr