Ανακαλύψεις κάτω από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου φέρνουν νέα ερωτήματα για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά

Ανακαλύψεις κάτω από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου φέρνουν νέα ερωτήματα για την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά
Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί Ιταλών επιστημόνων έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς υποστηρίζουν ότι κάτω από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας υπάρχει μία «τεράστια πόλη». Αυτή η υποθετική πόλη περιλαμβάνει σήραγγες, πυλώνες, μονοπάτια και σπηλαιώδεις αίθουσες που εκτείνονται αρκετά μέτρα κάτω από την κεντρική πυραμίδα του Χαφρέ. Ιδιαίτερα, το δίκτυο αυτό φέρεται να εκτείνεται 2,1 χιλιόμετρα κάτω από την άμμο και πιθανώς να προϋπήρχε της κατασκευής των πυραμίδων, που χτίστηκαν περίπου 4.500 χρόνια πριν.

Τρισδιάστατες εικόνες αποκτηθείσες μέσω της τεχνολογίας ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR) έχουν αποκαλύψει πέντε δομές κοντά στη μεσαία πυραμίδα, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται μέσω γεωμετρικών περασμάτων. Αυτές οι δομές, αν και ο σκοπός τους παραμένει άγνωστος, εντυπωσιάζουν με την ακριβή διάταξή τους. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται οι οκτώ κατακόρυφες στήλες που φτάνουν σε βάθος 2.125 πόδια σε μεγάλες κυβικές αίθουσες.

Η πυραμίδα του Χαφρέ και οι συνδεόμενοι κύβοι υψώνονται συνολικά 2.835 πόδια, γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερη από το Burj Khalifa του Ντουμπάι. Επιπλέον, υπάρχει ένας διάδρομος που μοιάζει με σκάλα, ο οποίος περιβάλλει κάθε πυλώνα, ενισχύοντας την απορία σχετικά με το πώς αυτές οι δομές θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί 2.500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σπαρμένες αρχαιολογικές καταλοίψεις σε μεγάλη έκταση που υπερβαίνουν τα θεμέλια. Αυτές οι παρατηρήσεις ενισχύουν τη θεωρία ότι μπορεί να υπάρχει μια «υπόγεια πόλη» που κρύβεται από την επιφάνεια.

Ο καθηγητής Chandra Wickramasinghe εξέφρασε τη θεωρία ότι οι πυραμίδες θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί ως καταφύγια κατά τη διάρκεια εκρήξεων από βροχές αστεροειδών. Το 2000 είχε προτείνει ότι αν ένας μετεωρίτης είχε καταστρέψει έναν πρώιμο αιγυπτιακό πολιτισμό, οι φαραώ θα μπορούσαν να είχαν οικοδομήσει υπόγειες αποθήκες ως προστασία. Αντίστοιχα, η «υπόγεια πόλη» θα μπορούσε να λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους αρχαίους βασιλιάδες, περιμένοντας μια πιθανή καταστροφή. Εντούτοις, η πραγματική φύση και οι σκοποί αυτών των υποδομών παραμένουν ακόμη ένα μυστήριο.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top