Οι έρευνες έδειξαν ότι οι πρόγονοι αυτών των πρώτων ανθρώπων πιθανότατα συναντήθηκαν και αναμίχθηκαν με τους Νεάντερταλ περίπου 80 γενιές νωρίτερα, δηλαδή περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα, αν και δεν είναι σίγουρο ότι η αλληλεπίδραση συνέβη στον ίδιο τόπο. Τα γονιδιώματα εμφάνιζαν ενδείξεις καταγωγής Νεάντερταλ, και οι ερευνητές είχαν αναγνωρίσει από το 2010 ότι υπήρξαν διασταυρώσεις μεταξύ των ειδών, προσδιορίζοντας μια γενετική κληρονομιά που είναι ακόμα ανιχνεύσιμη στους ανθρώπους σήμερα.
Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Science επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες γονιδιακές παραλλαγές των Νεάντερταλ στους σύγχρονους ανθρώπους προέρχονται από μία «ενιαία, κοινή εκτεταμένη περίοδο γονιδιακής ροής». Η μελέτη εντόπισε ότι η κύρια περίοδος αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και των Νεάντερταλ ξεκίνησε πριν από περίπου 50.500 χρόνια και τελείωσε πριν από 43.500 χρόνια, λίγο πριν την εξαφάνιση των Νεάντερταλ. Κάνοντας σεξ και αποκτώντας απογόνους, οι πρώτοι άνθρωποι φαίνεται να επικοινωνούσαν τακτικά με τους Νεάντερταλ, με αποκορύφωμα τη δραστηριότητα να καταγράφεται γύρω από 47.000 χρόνια πριν.
Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που κληρονομήθηκαν από τους Νεάντερταλ παρέχουν σήμερα πλεονεκτήματα, όπως επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που ζούσαν στο Ράνις παρουσίαζαν 2,9% Νεαντερταλική καταγωγή, παρόμοια με τη σύγχρονη ανθρωπότητα.
Η έρευνα προσδιορίζει το χρόνο κατά τον οποίο οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική και μετανάστευσαν παγκοσμίως, προτείνοντας ότι η κύρια μετανάστευση είχε ολοκληρωθεί πριν από 43.500 χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές καταγωγής μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και το DNA παλαιότερων Νεάντερταλ.
Η μελέτη είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου αρχαία γονιδιώματα παρέχουν σημαντική γνώση για την ανθρώπινη εξέλιξη. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και το νέο DNA είναι το αρχαιότερο από Homo sapiens, οι ερευνητές έχουν προηγουμένως ανακτήσει DNA από Νεάντερταλ που είναι χρονολογημένα πριν από 400.000 χρόνια. Πηγή: newsbomb.gr