Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός των λύκων στην ΕΕ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2012, φτάνοντας σήμερα πάνω από 20.000, και ισχυρίζεται ότι οι λύκοι προκαλούν υπερβολική ζημιά σε σχετικά ζώα. Από την άλλη πλευρά, η WWF εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή, προειδοποιώντας ότι η αποδυνάμωση της προστασίας των λύκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσφατη τους ανάκαμψη, καθώς οι πληθυσμοί μόλις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά από περιόδους εξαφάνισης σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Στην πόλη Baile Tusnad, ειδικοί της άγριας ζωής συγκεντρώθηκαν πρόσφατα για να συζητήσουν την κατάσταση των μεγάλων σαρκοφάγων. Πολλοί από αυτούς αντιτίθενται στο κυνήγι λύκων και αρκούδων, εστιάζοντας στους οικολογικούς ρόλους που παίζουν οι λύκοι. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι οι λύκοι συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού ελαφιών και αγριογούρουνων, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε δέντρα και καλλιέργειες, και επίσης παίζουν ρόλο στην καταστολή ασθενειών μέσω της θήρεσης των άρρωστων ζώων.
Επιπλέον, μια έκθεση της ΕΕ του 2023 σημειώνει ότι περίπου 50.000 από τα 68 εκατομμύρια πρόβατα και κατσίκες της Ευρώπης θανατώνονται από λύκους κάθε χρόνο, αποτελώντας μόλις το 0,065% του συνολικού αριθμού. Σημειώνεται επίσης ότι δεν έχουν καταγραφεί θανατηφόρες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους εδώ και 40 χρόνια.
Πηγή: newsbomb.gr