Οι νεόνυμφοι παντρεύτηκαν τον Αύγουστο, μετά την εισαγωγή ενός κανόνα που αποσκοπούσε στην πρόληψη του νεποτισμού. Στους δύο δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να παραιτηθεί ο ένας, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει, με αποτέλεσμα να απολυθούν την Τρίτη, μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Η τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, υπογράμμισε τη «δύσκολη απόφαση» που κλήθηκε να πάρει, τονίζοντας ότι ο γάμος μεταξύ εργαζομένων είναι αντίθετος στους κανονισμούς του οργανισμού. Ο κύριος στόχος της απαγόρευσης είναι η αποφυγή κατηγοριών για νεποτισμό και η προστασία της ακεραιότητας της τράπεζας και των υπηρεσιών της.
Πριν την απόλυση, το ζευγάρι είχε απευθυνθεί στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είχε ήδη εγκρίνει τον σχετικό κανόνα, εκφράζοντας τη λύπη του για την «άδικη» κατάσταση τους μέσω μίας επιστολής. Σύμφωνα με αναφορές, το ζευγάρι ενδέχεται να προσφύγει στο δικαστήριο του Βατικανού.
Η ADLV, μια ένωση λαϊκών εργαζομένων του Βατικανού, πήρε θέση υπέρ του ζευγαριού, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία μιας νέας οικογένειας δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από γραφειοκρατικούς κανόνες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή δεν είναι η πρώτη εργατική διαμάχη που εντυπωσιάζει την Αγία Έδρα. Τον Μάιο, εργαζόμενοι των Μουσείων του Βατικανού ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο. Υποστήριξαν ότι οι εργασιακοί κανόνες «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την υγεία των εργαζομένων», ενώ αναφέρθηκαν και σε χαμηλές αμοιβές για υπερωρίες και ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας.
Η τράπεζα του Βατικανού διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά απασχολεί μόλις 100 άτομα.
Πηγή: newsbomb.gr