Ο διεθνολόγος Ανδρέας Λιούμπας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάντειο, παρείχε ανάλυση για τις διαδικασίες ακύρωσης του στρατιωτικού νόμου και τη συνταγματική διάσταση της απόφασης. «Ο στρατιωτικός νόμος δίνει όλες τις εξουσίες στον Πρόεδρο και του επιτρέπει να ελέγχει τη διάδοση των ειδήσεων και να περιορίζει τις ελευθερίες. Ωστόσο, το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για να αποτρέψει τη κατάχρηση εξουσίας», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Λιούμπα, η Βουλή έχει εξουσία να ακυρώσει την απόφαση του Προέδρου. Μάλιστα, 190 βουλευτές συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου, οδηγώντας στην ταχεία αποδοχή της ακύρωσής του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματος του ίδιου του Προέδρου, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος κατήγγειλε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως απαράδεκτη. Ο Λιούμπας σημείωσε ότι η απαίτηση για την ταχεία ανάκληση του στρατιωτικού νόμου αποδεικνύει τη σταθερότητα των θεσμών και τη δυνατότητα αντίστασης της δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.
Η απόφαση του Υπουργού σχετίζεται πιθανώς με προσωπικά ζητήματα και οικονομικά σκάνδαλα που περιβάλλουν τον Πρόεδρο και την οικογένειά του, ανατρέποντας το κλίμα της πολιτικής περιόδου. Η γρήγορη αντίδραση της κοινωνίας και των θεσμών προβάλλει την αντοχή της δημοκρατικής διαδικασίας στη Νότια Κορέα.
Πηγή: newsbomb.gr