Οι χριστιανοί, που προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος το 2011 αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού της Συρίας, ανησυχούν για τη στάση των εκκλησιαστικών τους ηγετών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ. Ο αριθμός όσων παραμένων στη χώρα είναι σήμερα άγνωστος, ενώ οι χριστιανοί ανήκουν σε έντεκα διαφορετικά δόγματα, με τις Ελληνική Ορθόδοξη και Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησίες να έχουν τους περισσότερους πιστούς, όπως αναφέρει η DW. Υπάρχει επίσης και μια Προτεσταντική Εκκλησία, η οποία πριν το 2011 αριθμούσε περίπου 300.000 μέλη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την ανατροπή του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου από την ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πολλοί χριστιανοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανό «εξισλαμισμό», σύμφωνα με τον Ασάαντ Ελίας Κατάν, Σύρο ορθόδοξο θεολόγο από τον Λίβανο, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μίνστερ.
Η μεταβατική κυβέρνηση του Αχμέντ αλ Σάρα προσπαθεί να καθησυχάσει τις θρησκευτικές ομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι θα σεβαστεί την πολυμορφία της Συρίας. Ωστόσο, ο Κατάν επισημαίνει μια «έλλειψη σαφήνειας» στο πολιτικό της πρόγραμμα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των μειονοτήτων.
Πηγή: newsbomb.gr