Διαδηλώσεις και Καταστολή στη Γεωργία: Η Αντίσταση ενάντια στην Κυβερνητική Αποφαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαδηλώσεις και Καταστολή στη Γεωργία: Η Αντίσταση ενάντια στην Κυβερνητική Αποφαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η κατάσταση στη Γεωργία είναι τεταμένη, καθώς η χώρα βιώνει μια περίοδο πολιτικής αναταραχής μετά τις αμφισβητούμενες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για παρατυπίες στις εκλογές και η τελευταία έχει μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο. Οι διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής απόφασης να καθυστερήσει μέχρι το 2028 τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις, με χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται στο Τμπιλίσι κρατώντας σημαίες της Ε.Ε. και της Γεωργίας.

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασαν τα αποτελέσματα των εκλογών, επικαλούμενοι «σημαντικές παρατυπίες» και απαιτώντας νέες εκλογές υπό διεθνή επίβλεψη εντός ενός έτους. Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχιτζέ αντέτεινε ότι η Γεωργία θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για την ένταξη στην Ε.Ε., ωστόσο καθόρισε το 2028 ως την προθεσμία για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Πλήθη διαδηλωτών απέκλεισαν δρόμους έξω από το κοινοβούλιο και την έδρα του Γεωργιανού Ονείρου, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν ήδη συλλήψεις. Οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού, επιχείρησαν να διαλύσουν τον κόσμο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για αστυνομική βία κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

Η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι αντίθετη στην κυβέρνηση, κατήγγειλε τη βία και δήλωσε ότι η κατάσταση συνεχίζεται, ενώ παράλληλα κάλεσε σε διεθνή προσοχή σχετικά με την καταστολή των πολιτικών ηγετών και των δημοσιογράφων.

Ο Κομπαχιτζέ, που κατηγορείται ως πιστός ακόλουθος του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κατηγόρησε την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «εκβιασμό» και ζήτησε από την Ευρώπη να σεβαστεί τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας.

Η πρόεδρος, στην προσπάθειά της να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα, κατέθεσε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν και οι προσδοκίες για αποδοχή της αίτησης φαίνονται περιορισμένες. Η συμβατότητα της κυβέρνησης με τις δημοκρατικές αξίες της Ε.Ε. κρίνεται αμφίβολη, καθώς η Γεωργία προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στις δυτικές προοπτικές της και την προκλητική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top