Δημάρχος Κωνσταντινούπολης υπό κράτηση λίγες ημέρες πριν από την υποψηφιότητά του για την προεδρία

Δημάρχος Κωνσταντινούπολης υπό κράτηση λίγες ημέρες πριν από την υποψηφιότητά του για την προεδρία
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που αναγνωρίζεται ως ο κύριος αντίπαλος του Τούρκου προεδρεύοντος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη από την αστυνομία την Τετάρτη. Η σύλληψη συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την ανακήρυξή του ως υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιμάμογλου αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες σχετικές με δύο έρευνες για διαφθορά και υποστήριξη της «τρομοκρατίας». Σε βίντεο που δημοσίευσε, περιέγραψε την ένταση της αστυνομικής επιχείρησης με εκατοντάδες αστυνομικούς να εισβάλλουν στο σπίτι του.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος προφυλακίστηκε για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν και στην ακύρωση του πτυχίου του από πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που επιτείνει τα εμπόδια στην υποψηφιότητά του. Σημειώνεται ότι πέρυσι κέρδισε τον υποψήφιο του Ερντογάν για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και τώρα αναμενόταν να αναγνωριστεί ως υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η σύλληψή του προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, με αρκετές χιλιάδες πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Σμύρνη, με συμμετοχή πλήθους να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τον φυλακισμένο πολιτικό. Καθώς η ένταση ανεβαίνει, η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται επικριτική προς τον πρόεδρο Ερντογάν, κατηγορώντας τον για πραξικόπημα και τυραννία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τη σύλληψη «βαθιά ανησυχητική», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε την ανάγκη για πειστικές απαντήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top