Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ έχει προβάλλει ως αιτιολογία την επιβολή των δασμών το θέμα του λαθρεμπορίου φαιντανύλης, αλλά ο Καναδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτό το πρόσχημα «εντελώς ψεύτικο και αδικαιολόγητο». Σύμφωνα με τον Τριντό, ο στόχος του προεδρικού γραφείου είναι να «καταστρέψει την καναδική οικονομία» προτού προχωρήσει σε προτάσεις προσάρτησης του Καναδά.
Τα καναδικά αντίποινα τίθενται σε εφαρμογή άμεσα και η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τα μέτρα των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και μέσω της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά. Επιπλέον, ο Καναδάς σχεδιάζει να επανεξετάσει συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες ως μέρος των μη δασμολογικών μέτρων.
Αν οι αμερικανικοί δασμοί παραμείνουν σε ισχύ, ο Καναδάς προγραμματίζει την επιβολή δασμών 25% σε επιπλέον εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 124 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων σε 21 ημέρες. Ο Τριντό προειδοποίησε τους πολίτες για δύσκολες μέρες που έρχονται, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Πηγή: newsbomb.gr