Σημείωσε την ανάγκη για «διπλωματία της ελπίδας» και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Ο Φραγκίσκος ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης στη Γάζα, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι δραματική. Εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να οικοδομήσουν ξανά γέφυρες διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου οι νέες γενιές να ζήσουν ειρηνικά.
Ο πρέσβης της Κύπρου παρά την Αγία Έδρα, Γιώργος Πουλίδης, ευχαρίστησε τον πάπα για το σημαντικό έργο του, που προσφέρει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους. Επίσης, υπογράμμισε πως η ελπίδα είναι κεντρική στο Άγιο Έτος των Καθολικών που μόλις έχει ξεκινήσει, καλώντας όλους να αγωνιστούν για έναν κόσμο ειρήνης μέσω του διαλόγου και της αλληλεγγύης.
Προτού αναφερθεί στην Κύπρο, ο πάπας είχε κάνει εκτενή αναφορά στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν τα τείχη που χωρίζουν, είτε αυτά είναι ιδεολογικά είτε υλικά, όπως η διαίρεση του νησιού. Παράλληλα, εξέφρασε την προθυμία για μια κοινά αποδεκτή λύση που θα τερματίσει τη διαίρεση και θα σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.
Πηγή: newsbomb.gr