Επέκταση της Ισραηλινής Παρουσίας στη Βόρεια Γάζα με Σαρωτικές Επιχειρήσεις

Επέκταση της Ισραηλινής Παρουσίας στη Βόρεια Γάζα με Σαρωτικές Επιχειρήσεις
Στρατιώτες του Ισραήλ προχωρούν σε νέες στρατηγικές κινήσεις στη βόρεια Γάζα, αποκτώντας τον έλεγχο πρόσθετων εδαφών στα σύνορα με το Ισραήλ. Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για κατάληψη εκτάσεων στην περιοχή. Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στη Σετζάγια, ένα προάστιο ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου οι στρατιώτες επιτρέπουν στους αμάχους να αποχωρήσουν μέσω προκαθορισμένων διαδρόμων, ταυτόχρονα με την επέκταση της αποκαλούμενης «ζώνης ασφαλείας».

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ισραηλινό άρμα μάχης σε στρατηγική θέση στον λόφο Αλ Μουντάρ, που προσφέρει θέα στην πόλη της Γάζας. Οι βομβαρδισμοί στην ανατολική Γάζα είναι συνεχείς, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, με περισσότερους από 280.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές αυτού του μήνα. Εντολές εκκένωσης από τον στρατό αφορούν περίπου το ένα τρίτο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους με όποιον τρόπο μπορούν.

Επίσης, οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν εδραιώσει θέσεις γύρω από τα ερείπια της πόλης Ράφα στο νότο, όπου το 65% της Γάζας είναι είτε απροσπέλαστο είτε υπό εντολές εκκένωσης. Οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Ισραήλ περιλαμβάνουν μόνιμη εκδίωξη από αυτές τις περιοχές, που περιλαμβάνουν και σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν πρόσφατα ότι τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε χτυπήματα, με μεταξύ τους και 19 μέλη μίας οικογένειας που βρήκαν τον θάνατο από την κατάρρευση κτιρίου λόγω ισραηλινού πλήγματος. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τη χρήση πολιτών ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται, με αρκετούς από τους θανάτους τους να αφορούν και ένοπλους μαχητές.

Δηλώσεις από ισραηλινούς υπουργούς αναφέρουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιστραφούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, ενώ η Χαμάς αντιτείνει ότι οι απελευθερώσεις θα γίνουν μόνο αν υπάρξουν συμφωνίες για τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέσω της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top