Ο πρώην αντιπρόεδρος προέτρεψε επίσης τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση άμεσα, ώστε η επιστροφή των γλυπτών να συμπέσει με την 200η επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος αγωνίστηκε για την ελληνική ανεξαρτησία. «Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν ένα ισχυρό σύμβολο της δέσμευσης της Βρετανίας να ενισχύσει τους δεσμούς και να γυρίσει σελίδα στις πρόσφατες διαιρέσεις», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τροποποίηση του νόμου. Ένας νόμος του 1963, ο οποίος εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Μάρμαρα, παραμένει σε ισχύ, αν και υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού τους σε μακροπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, αυτό σκοντάφτει στην ελληνική θέση για την ιδιοκτησία των Γλυπτών.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε θετική διάθεση μετά από συνάντηση που είχε ο Κιρ Στάρμερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο εάν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.
Πηγή: newsbomb.gr