Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ιησούς ίσως να γεννήθηκε νωρίτερα, γύρω στον πρώτο αιώνα π.Χ. Ειδικότερα, υπάρχουν υπόνοιες ότι το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται σήμερα παρουσιάζει ανα inconsistencies, οδηγώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη χρονολογία γέννησής του. Σύμφωνα με τα αρχαία αστρονομικά δεδομένα, οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Ιησού θα μπορούσε να έχει συμβεί την Άνοιξη.
Ο καθηγητής Mykytiuk υπογραμμίζει ότι για να προσδιορίσουμε την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Ιησού, μπορούμε να συνδέσουμε τη ζωή του με γνωστά ιστορικά πρόσωπα, με τον βασιλιά Ηρώδη τον Μέγα να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς. Η ιστορική μαρτυρία του Flavius Josephus, που έγραψε μόλις 60 χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού, παρέχει πληροφορίες ότι ο Ηρώδης θεώρησε την γέννηση του «Βασιλιά των Εβραίων» ως απειλή, οδηγώντας τον να διατάξει τη σφαγή όλων των αγοριών κάτω των δύο ετών. Εφόσον αυτό ισχύει, ο Ιησούς θα έπρεπε να είχε γεννηθεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από τον θάνατο του Ηρώδη.
Ο Ηρώδης πιθανώς πέθανε γύρω στο 4 π.Χ., κάτι που περιορίζει τη γέννηση του Ιησού μεταξύ 4 και 6 π.Χ. Υπάρχουν πολλές σύγχρονες πηγές που τεκμηριώνουν αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά που να επιβεβαίωσε τη σφαγή των αθώων, γεγονός που καθιστά την παραπάνω θεωρία λίγο πιο αβέβαιη.
Η πρώτη καταγραφή της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας γέννησης του Ιησού εμφανίζεται στα μέσα του τετάρτου αιώνα μ.Χ. στους ρωμαϊκούς αλμανάκ. Ο καθηγητής Mykytiuk σημειώνει ότι αυτή η ημερομηνία είναι πολύ πιθανό να μην σχετίζεται με την πραγματική ημερομηνία γέννησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βιβλική περιγραφή υποδηλώνει ότι οι βοσκοί ήταν έξω με τα κοπάδια τους τη νύχτα, γεγονός που επιβεβαιώνει την πιθανότητα η γέννηση να πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι βοσκοί κρατούσαν τα πρόβατα στα μαντριά.
Επιπλέον, μερικοί ερευνητές υποστήριξαν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ σχετίζεται με αστρονομικά γεγονότα, όπως η τριπλή ευθυγράμμιση του Δία και του Κρόνου το 6 π.Χ., που καθώς και κομήτες που εμφανίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό εκείνη τη χρονιά. Καθώς η εξερεύνηση των άστρων ήταν σημαντική για τους αρχαίους αστρονόμους, αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημάδια της γέννησης ενός νέου βασιλιά.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ημερομηνία γέννησης του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου, με την Άνοιξη πιο πιθανή ως περίοδο της γέννησής του.
Πηγή: newsbomb.gr