Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων παραμένει σοβαρός κίνδυνος. Αν και η επιβίωση της παγοκρηπίδας Ronne δείχνει μια θετική ένδειξη, δεν σημαίνει ότι άλλες περιοχές πάγου, όπως οι παγετώνες Thwaites και Pine Island, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Eric Wolff από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε ότι, αν και η αντοχή του στρώματος πάγου μπορεί να είναι ισχυρότερη από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το μέλλον αυτού του στρώματος. Σύμφωνα με τον Wolff, δεν είναι εφικτό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο μέλλον.
Επιπλέον, είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι η δυναμική που επικράτησε κατά την τελευταία μεσοπαγετώδη περίοδο διαφέρει από την σημερινή παγκόσμια θέρμανση, όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, η είσοδος θερμότερων θαλασσίων υδάτων στην Ανταρκτική μπορεί να επιταχύνει το λιώσιμο του πάγου διεισδύοντας από κάτω του.
Σύμφωνα με προσομοιώσεις, εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά έως 2 μέτρα έως το 2100. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης της κατάστασης του στρώματος πάγου και της άμεσης λήψης μέτρων.
Πηγή: newsbomb.gr