Η Ανθεκτικότητα της Ζωής: Ο Μύκητας που Τρέφεται με Ακτινοβολία στο Τσέρνομπιλ

Η Ανθεκτικότητα της Ζωής: Ο Μύκητας που Τρέφεται με Ακτινοβολία στο Τσέρνομπιλ
Στο Τσέρνομπιλ εντοπίζεται ένα πολύ ανθεκτικό είδος μύκητα που έχει την ικανότητα να επιβιώνει και να μεταλλάσσεται για να «καταναλώνει» πυρηνική ακτινοβολία. Ο εν λόγω μύκητας, γνωστός επιστημονικά ως cladosporium sphaerospermum, έχει βρεθεί στα τοιχώματα του πυρηνικού αντιδραστήρα που προκάλεσε την καταστροφή το 1986. Παρόλο που η ακτινοβολία στην περιοχή αυτή είναι θανατηφόρα για τις περισσότερες μορφές ζωής, ο συγκεκριμένος μύκητας έχει προσαρμοστεί στο επικίνδυνο περιβάλλον του.

Ο εξελικτικός βιολόγος Scott Travers από το Πανεπιστήμιο Rutgers αναφέρει σε άρθρο του στο Forbes ότι ο μύκητας είναι σε θέση να μετατρέπει την ακτινοβολία σε ενέργεια. Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικές προοπτικές για την επιστήμη, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, ο μύκητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση της ραδιενέργειας από το περιβάλλον, γεγονός που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στο διάστημα ή σε καταστάσεις έκθεσης σε ακτινοβολία στη Γη.

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρηστές στο Reddit μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, με αρκετούς να κάνουν χιουμοριστικά σχόλια σχετικά με τον μύκητα, αναφέροντας ότι τα μανιτάρια φαίνεται να εξελίσσονται σε εξαιρετικά ανθεκτικά πλάσματα στον κόσμο μας. Οι άνθρωποι εκφράζουν επίσης την περιέργεια για το πώς αυτά τα είδη μπορούν να επιβιώσουν σε τόσες ακραίες συνθήκες.

Το Τσέρνομπιλ παραμένει πόλη-φάντασμα, με την έκταση γύρω από την πρώην πυρηνική εγκατάσταση να παραμένει σχεδόν έρημη, αν και κάποιοι κατοικούν στις γύρω περιοχές. Η κατάσταση του μύκητα που προσαρμόζεται στις ραδιενεργές συνθήκες του τόπου εγείρει καίριες ερωτήσεις για το μέλλον της βιολογίας και τις δυνατότητες επιβίωσης της ζωής σε ακραία περιβάλλοντα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top