Η μελέτη, που διεξήχθη από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή, είχε ως στόχο να εξερευνήσει τις δυνατότητες φωνητικής μάθησης των όρκων. Η κεντρική φιγούρα της μελέτης υπήρξε μια 14χρονη θηλυκή όρκα ονόματι Wikie, η οποία εκπαιδεύτηκε να αναπαράγει ήχους όρκας και ακολούθως εκτέθηκε σε νέες ανθρώπινες λέξεις όπως «γεια», «ένα, δύο» και «αντίο». Οι ηχογραφήσεις της αποκάλυψαν την εκπληκτική της ικανότητα να μιμείται αυτούς τους ήχους με ακρίβεια, αν και η φωνητική της ανατομία απέδωσε έναν απόκοσμο τόνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Wikie κατάφερε να παράγει ήχους που απέχουν από το φυσιολογικό ρεπερτόριο των όρκων, γεγονός που αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα των φωνολογικών της ικανοτήτων. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B, τονίζει το πώς οι όρκες ίσως αποκτούν ήχους στο φυσικό τους περιβάλλον και την σημασία τους στην ανάπτυξη των διαλέκτων τους. Αυτές οι διάλεκτοι αντανακλούν τις πολύπλοκες κοινωνικές δομές τους και τις μαθημένες συμπεριφορές μεταξύ των κοπαδιών.
Η ικανότητα της Wikie να μιμείται ανθρώπινες λέξεις προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι φάλαινες-δολοφόνοι μπορεί να μαθαίνουν τους ήχους στη φύση. «Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι η βάση των διαλέκτων που παρατηρούμε στη φύση», δήλωσε ο Josep Call, συν-συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνοντας τις πολύπλευρες επιπτώσεις των ευρημάτων τους.
Αν και η μίμηση της Wikie είναι εντυπωσιακή, η έρευνα επισημαίνει ότι οι όρκες δεν δείχνουν να κατανοούν το νόημα των ήχων που αναπαράγουν. Οι αντιδράσεις του κοινού στις ηχογραφήσεις της ήταν ποικιλόμορφες: μερικοί εξέφρασαν θαυμασμό, ενώ άλλοι βρήκαν τους ήχους ανησυχητικούς, αποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς «απόκοσμοι» και «δαιμονικοί».
Η μελέτη αυτή αποτελεί μόλις την αρχή μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με την επικοινωνία των όρκων. Οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν παρόμοιες μελέτες σε άγριες όρκες προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αυτά τα ζώα μαθαίνουν και μοιράζονται ήχους στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πολύπλοκες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους και την πολιτιστική μετάδοση διαλέκτων.
Πηγή: newsbomb.gr