Η Ερμηνεία του Θανάτου του Βασιλιά Τουταγχαμών Μέσα από Νέα Γενετική Ανάλυση

Η Ερμηνεία του Θανάτου του Βασιλιά Τουταγχαμών Μέσα από Νέα Γενετική Ανάλυση
Η αινίγματα γύρω από την αιτία θανάτου του βασιλιά Τουταγχαμών έχουν απασχολήσει τους ειδικούς για περισσότερο από έναν αιώνα. Μια πρόσφατη ανάλυση DNA ρίχνει φως σε αυτήν την υπόθεση, αποκαλύπτοντας γενετικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι επανειλημμένες κρίσεις ελονοσίας μπορεί να ευθύνονται για τον πρόωρο θάνατό του. Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασθένεια αυτή, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και είναι σήμερα θεραπεύσιμη, οδήγησε στον θάνατο του βασιλιά πριν από περισσότερα από 3.300 χρόνια.

Ο Tim Batty, γενικός διευθυντής της έκθεσης Τουταγχαμών, ανέφερε τον Ιανουάριο ότι “οι εξετάσεις δείχνουν ότι ο Τουταγχαμών είχε μολυνθεί από ελονοσία που μπορεί να τον σκότωσε”. Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι οι παππούδες του, ο φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ και η βασίλισσά του Tiye, πέθαναν επίσης από την ίδια ασθένεια.

Επιπλέον, μια ξεχωριστή ανάλυση DNA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τουταγχαμών ήταν προϊόν ενδογαμίας, γεγονός που μπορεί να έχει συμβάλει σε διάφορες παθήσεις της υγείας του και, πιθανώς, στη σύντομη διάρκεια ζωής του. Ο βασιλιάς κυβέρνησε την Αίγυπτο για μόλις εννέα χρόνια και πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών. Παρά την βραχεία βασιλεία του, η φήμη του διατηρείται λόγω της εντυπωσιακής ανακάλυψης του τάφου του το 1922.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top