Οι κύριες αιτίες της εξαφάνισης του Σκοινοβάτη συνδέονται με την καταστροφή των παράκτιων υγροτόπων και την εντατική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως η αποξήρανση των ελών και των βάλτων. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την επιβίωση των ειδών.
«Η μοίρα του Σκοινοβάτη θα πρέπει να μας ωθήσει όλους να επανεξετάσουμε την αξία του φυσικού μας περιβάλλοντος και να προστατεύσουμε τα εναπομείναντα είδη με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο Martin Rümmler, ειδικός σε θέματα προστασίας των πτηνών στην NABU.
Αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, η NABU εξέφρασε την απογοήτευσή της, υποστηρίζοντας ότι δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. «Η καταστροφή των άθικτων οικοσυστημάτων κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών αυτού του είδους υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της φύσης», προσέθεσε η NABU.
Η περιοχή αναπαραγωγής του Σκοινοβάτη εντοπιζόταν στους βάλτους της Δυτικής Σιβηρίας, κυρίως κατά μήκος των ποταμών Irtysh και Ob. Οι μόνοι γνωστοί τόποι αναπαραγωγής βρίσκονταν στην περιοχή Τάρα, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Ομσκ, όπου τα πουλιά αναπαρήγανε μεταξύ 1914 και 1924. Οι μεταναστευτικές τους διαδρομές οδηγούσαν νοτιοδυτικά προς τη Μεσόγειο, με χειμώνα σε περιοχές μέχρι το Μαρόκο. Από τα τέλη του 20ού αιώνα, το είδος θεωρούνταν ότι βρισκόταν σε οξύ κίνδυνο εξαφάνισης.
Η απώλεια του Σκοινοβάτη δείχνει ότι η εξαφάνιση των ειδών συμβαίνει και κοντά μας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της NABU στην Κάτω Σαξονία, Holger Buschmann.
Πηγή: newsbomb.gr