Η Γερμανία φαίνεται να διατηρεί μια διπλή στάση, όπως είχε και κατά την περίοδο των μνημονίων και της μεταναστευτικής κρίσης, πάντα φροντίζοντας τα συμφέροντά της, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την υποστήριξη στρατιωτικών συμφωνιών με την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που οι χώρες προσπαθούν να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν, παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος.
Ο Σολτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, επεσήμανε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία είναι αποδεκτοί. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γερμανία στην αμυντική βιομηχανία.
Η DW ανέφερε ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να ενισχύσει την επιχείρηση του Βερολίνου υπέρ της πώλησης όπλων στην Άγκυρα. Για αρκετούς μήνες, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά στρατιωτικά επεισόδια στο Αιγαίο, γεγονός που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες συμφωνίες.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι τα γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ελληνικών στόχων, κάτι που θα έπρεπε να είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε πώληση όπλων στην Τουρκία. Η διπλωματική ισορροπία που προσπαθούν να επιτύχουν οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς η στρατιωτική ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι θεμελιώδης για την πολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Βερολίνο συνεχίζονται, η συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέσεις με την Ελλάδα προσθέτει ακόμα περισσότερη πολυπλοκότητα στην κατάσταση. Η γερμανική στάση αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο ενός διπλωματικού παιχνιδιού που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή.
Πηγή: newsbomb.gr