«Το θέμα με αυτή την επιχείρηση, που αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τι συνέβαινε μετά το 1990, είναι το τι συνέβη μετά την ήττα της Γερμανίας. Οι σύμμαχοι μπήκαν στη Γερμανία αναζητώντας νέα τεχνολογία», σημειώνει ο Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr.
Έμπειροι δημοσιογράφοι, όπως ο Charles Lester Walker, κατέγραψαν τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις στην γερμανική βιομηχανία. Στο άρθρο του Walker, “Secrets by the Thousands”, που δημοσιεύθηκε στο Harper’s Magazine το 1946, απαριθμούνται χιλιάδες γερμανικές ευρεσιτεχνίες, από την τεχνολογία συνθετικών καυσίμων έως ηλεκτρονικές διατάξεις υπερύθρων και υπεριώδους ακτινοβολίας.
Κεντρικό ερώτημα της εποχής εκείνης παραμένει: «Ποιο ήταν το πιο σημαντικό τεχνολογικό απόκτημα που κέρδισαν οι Αμερικανοί;». Ο Ηλιόπουλος αναφέρει ότι οι Αμερικανοί δημιούργησαν μία μονομανία με τους πυραύλους, παραβλέποντας άλλες σημαντικές τεχνολογίες.
Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, συνέχισαν να αναπτύσσουν τεχνολογίες που είχαν τις ρίζες τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως οι ανεμοβόρες βόμβες, με χαμηλό κόστος.
Η διαδικασία στρατολόγησης επιστημόνων από τους Αμερικανούς και τους Σοβιετικούς προχώρησε γρήγορα, με αναγνώριση της σημασίας των ανθρώπινων μυαλών. «Έκαναν καταλόγους με καθηγητές πανεπιστημίων και ειδικούς», εξηγεί ο Ηλιόπουλος. Οι Βρετανοί, ωστόσο, καθυστέρησαν λόγω εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων και έμειναν πίσω στην αξιοποίηση αυτής της γνώσης.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις μέχρι και σήμερα. «Μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα από εκείνη την περίοδο συνεχίζουν να έχουν επιρροή, με πολλούς μεγάλους επιχειρηματίες και εταιρείες να προέρχονται από εκείνες τις μυστικές επιχειρήσεις», καταλήγει ο Ηλιόπουλος.
Πηγή: newsbomb.gr