Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης και οι παραδόσεις της στην Ευρώπη

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης και οι παραδόσεις της στην Ευρώπη
Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και οι ψησταριές θα γεμίσουν με αρώματα κρέατος, γεγονός που δεν είναι αποκλειστικά ελληνική παράδοση. Σε κάποιες περιοχές της νότιας Γερμανίας και της Ελβετίας, γιορτάζεται η Schmutziger Donnerstag, μια ημέρα που ονομάζεται «βρώμικη» Πέμπτη. Πρόκειται για την Πέμπτη πριν από την Τετάρτη της Τέφρας, η οποία σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής για τους Καθολικούς.

Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν ιστορικά η τελευταία ευκαιρία για σφαγές πριν από το Πάσχα, προσφέροντας μια τελευταία ευκαιρία για εορτασμό πριν από την υποχρεωτική αποχή από το κρέας. Στις 40 ημέρες νηστείας, τα κρέατα και τα ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά, το γάλα και το λαρδί δεν επιτρέπονταν. Ο όρος «Schmotz» αναφέρεται στο λίπος, το οποίο ήταν άφθονο αυτή την ημέρα, και γι’ αυτό τη μέρα αυτή ήταν σύνηθες να ψήνονται διάφορες λιχουδιές στο λίπος.

Ανάλογες γιορτές με παραλλαγές της Τσικνοπέμπτης τιμώνται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γαλλία, οι πολίτες γιορτάζουν την Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη), καταναλώνοντας κρέπες με λιπαρές γαρνιτούρες. Στην Ισπανία, η ημέρα αυτή ονομάζεται Jueves Lardero, ενώ παρόμοιες παραδόσεις παρατηρούνται και σε χώρες με χριστιανικούς πληθυσμούς όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top