Η γρίπη των πτηνών προκαλεί «πανζωοτία» που επηρεάζει την υγεία των ζώων και θέτει σε κίνδυνο και τους ανθρώπους. Η διαδικασία αυτή δημιουργείται, εν μέρει, από τη συρρίκνωση των οικοτόπων, την απώλεια βιοποικιλότητας και την εντατική γεωργία, που γίνονται ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης για μολυσματικές ασθένειες. Ο κίνδυνος μετάδοσης της H5N1 στους ανθρώπους είναι σοβαρός, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι υγειονομικές αρχές. Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ζωονόσοι μπορεί να αποτελέσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία.
Έχει παρατηρηθεί ότι η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση της βιοποικιλότητας, με εκατομμύρια άγρια πτηνά να πεθαίνουν. Περισσότερα από 20.000 θαλάσσια λιοντάρια στη Νότια Αμερική και 17.000 νεογνά φώκιας της Αργεντινής έχουν χαθεί λόγω της ασθένειας. Παράλληλα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παρουσία περισσότερων παθογόνων σε ζώα αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης των ανθρώπων σε αυτά, κάτι που δύναται να οδηγήσει σε μελλοντικές πανδημίες.
Ο αριθμός των παθογόνων ζωικής προέλευσης είναι αυξανόμενος και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση παθογόνων ασθενειών μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι σε ανοδική πορεία. Μάλιστα, η απώλεια βιοποικιλότητας και οι οικολογικές αλλαγές λόγω κλιματικής καταστροφής φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και τα ζώα, αυξάνοντας τους κινδύνους. «Η πανδημία που ξεκινά από τα ζώα είναι ένα νέο φαινόμενο, και οι επιπτώσεις της είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Θα δούμε περισσότερα από αυτά τα κρούσματα και είναι θέμα χρόνου πριν ένα από αυτά προκαλέσει νέα πανδημία», καταλήγουν οι ειδικοί. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των ασθενειών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης τους.
Πηγή: newsbomb.gr