Η Λέπτυνση του Κρατονίου Στρώματος Κάτω από τη Βόρεια Αμερική και η Επίδραση της Πλάκας Φαράλον

Η Λέπτυνση του Κρατονίου Στρώματος Κάτω από τη Βόρεια Αμερική και η Επίδραση της Πλάκας Φαράλον
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κάτω πλευρά της Βόρειας Αμερικής παρουσιάζει σταδιακή λέπτυνση του κρατονικού στρώματος, η οποία συνδέεται με τα υπολείμματα της τεκτονικής πλάκας Φαράλον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η διαδικασία εκδηλώνεται ως σταγόνες βράχων που μειώνονται σιγά-σιγά, γεγονός που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο φρέσκιας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Junlin Hua, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, τονίζει ότι η παρατήρηση που πραγματοποιήθηκε είναι μοναδική, καθώς οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κρατονική λέπτυνση σε πραγματικό χρόνο. «Ευτυχώς, αποκτήσαμε και νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς που οδηγούν αυτή τη διαδικασία», προσθέτει.

Οι κρατόνες είναι παλαιοί βραχώδεις σχηματισμοί που αποτελούν τον πυρήνα των ηπείρων και είναι γνωστοί για τη σταθερότητά τους, παρά την πιθανότητα να υποστούν αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τη δομή τους. Ένα ιστορικό παράδειγμα είναι η απώλεια του βαθύτερου στρώματος ρίζας του Κρατόν της Βόρειας Κίνας.

Η ανακάλυψη των σταγόνων προήλθε από την ανάπτυξη ενός νέου σεισμικού τομογραφικού μοντέλου πλήρους κυματομορφής, το οποίο αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κάτω από τη Βόρεια Αμερική. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σεισμικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το πρόγραμμα EarthScope, επιτρέποντας τη σύγκριση των ταχυτήτων διάδοσης των σεισμικών κυμάτων σε διαφορετικές γεωλογικές δομές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διεργασίες που προκαλούνται από τη πλάκα Φαράλον επηρεάζουν το μανδύα, διαμορφώνοντας έτσι τη ροή του υλικού και αποδυναμώνοντας τη βάση του κρατώνα. Αν και η σταγονορροή συγκεντρώνεται σε μια περιοχή, φαίνεται ότι επηρεάζει ένα ευρύτερο τμήμα του κρατώνα.

Η διαδικασία της σταλάγματος δεν είναι άμεσος λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της ηπείρου, διότι οι διεργασίες είναι αργές και οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι η σταγονορροή αναμένεται να σταματήσει καθώς η πλάκα Φαράλον βυθίζεται πιο βαθιά στον μανδύα. Η σημασία της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει πληροφορίες για την εξέλιξη του πλανήτη σε βάθος χρόνου και την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας και διαλύματος των ηπείρων.

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την Σχολή Γεωεπιστημών Jackson, με τη συμμετοχή άλλων πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top