Ο άνδρας αυτός, ηλικίας περίπου 20 ετών, βρέθηκε στην περιοχή Herculaneum από αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1960. Μόνο το 2020, ωστόσο, οι ερευνητές κοίταξαν μέσα στο κρανίο του και ανακάλυψαν θραύσματα υαλοποιημένου εγκεφάλου. Αυτή η εμβληματική ανακάλυψη προκάλεσε πολλές απορίες και προβληματισμούς στους επιστήμονες. Στις δύο πόλεις, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της έκρηξης έφτασαν πάνω από πεντακόσιους βαθμούς, και θεωρητικά, ένας εγκέφαλος σε αυτές τις θερμοκρασίες θα έπρεπε να είχε διαλυθεί σε κολλώδη μάζα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη της κατάστασης του εγκέφαλου οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται βελοποίηση, στην οποία ο ιστός μετατρέπεται σε γυάλινη κατάσταση λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική, καθώς αποτελεί την μόνο γνωστή περίπτωση θύματος της έκρηξης που διατήρησε τέτοια χαρακτηριστικά στον εγκέφαλό του.
Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Università degli Studi Roma Tre στη Ρώμη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, προσφέρει νέες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διατήρησης του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την ομάδα, η μεταμόρφωση του εγκεφαλικού ιστού συνέβη λόγω της ακραίας θέρμανσης και της απότομης ψύξης, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν τη στιγμή του θανάτου του άνδρα, ο οποίος βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι.
Η έρευνα εντόπισε ότι ο εγκέφαλος του άνδρα είχε υποστεί σημαντική θερμοκρασία άνω των 510 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια ψύχθηκε γρήγορα. Οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι η θέση του κρανίου και της σπονδυλικής του στήλης παρείχε κάποια προστασία στον οργανικό ιστό. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου είχε υποστεί ζημιά, μια σειρά περιστάσεων συνέβαλαν στη διατήρηση μέρους του εγκεφάλου του, καθιστώντας τον μοναδικό σε αυτούς τους θανάτους.
Αυτή η διαδικασία παραγωγής γυαλιού από τον εγκέφαλο φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής έκρηξης. Οι επιστήμονες μελετούν τα ευρήματα αυτά προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στον ανθρώπινο ιστό και τις διαδικασίες διατήρησης που μπορούν να προκύψουν σε συνθήκες υψηλής θερμότητας.
Πηγή: newsbomb.gr