Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Engineering και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία αποφέρει την ιδανική υφή και γεύση, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών καλύτερα από άλλες τεχνικές. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συγγραφέα Μίκα Σίβα, «η μέθοδος αυτή έχει λογική, καθώς οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν την επιστήμη πίσω από το μαγείρεμα».
Η μελέτη δεν διεξήχθη με ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, αλλά στον οικιακό χώρο του Δρ. Ερνέστο Ντι Μάιο, του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης. Χρειάζονται μόλις 32 λεπτά και λίγη υπομονή για να ετοιμαστεί ένα τέλειο βραστό αυγό. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις για να προσεγγίσουν πώς μεταδίδεται η θερμότητα στο αυγό και να καθορίσουν τις ιδανικές συνθήκες βρασμού και για τους δύο τύπους.
Για την εφαρμογή της περιοδικής μεθόδου, οι επιστήμονες εναλλασσόταν τα αυγά σε βραστό νερό στους 100°C και σε χλιαρό στα 30°C, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία οκτώ φορές συνολικά για 32 λεπτά. Αντίθετα από τις παραδοσιακές μεθόδους που παρουσίαζαν αυξανόμενη θερμοκρασία, η περιοδική μέθοδος διατήρησε μια σταθερή θερμοκρασία κρόκου γύρω στους 67°C, επιτυγχάνοντας έτσι την ιδανική υφή.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε αισθητική ανάλυση των αυγών που προέκυψαν από τις διάφορες μεθόδους, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά όπως η υφή και η γεύση. Συγκεκριμένα, το ασπράδι των περιοδικά μαγειρεμένων αυγών είχε υφή παρόμοια με αυτή των μαλακών αυγών, ενώ ο κρόκος παρουσίασε ισορροπία μεταξύ στερεού και υγρού, με ζελατινώδη υφή.
Η περιοδική μέθοδος διατήρησε τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και θρεπτικών συστατικών, αν και όλοι οι τύποι βρασμού προσφέρουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Παρά την πετυχημένη εφαρμογή της, η Μίκα Σίβα επισημαίνει ότι η διαδικασία των 32 λεπτών μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους από το να την υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους.
Πηγή: newsbomb.gr