Η ανάλυση τριών πυρήνων πάγου αποκάλυψε ότι οι εκπομπές μολύβδου στην Ευρώπη σημείωσαν απότομη αύξηση γύρω στο 15 π.Χ., μετά την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα για περίπου 150 χρόνια μέχρι την παρακμή αυτής. Συνδυάζοντας τα ευρήματα με τη συνεχιζόμενη έρευνα που συσχετίζει την έκθεση σε μόλυβδο με τη γνωστική εξασθένηση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή η μόλυνση είχε ως αποτέλεσμα μέση αύξηση των επιπέδων μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά περίπου 2,5 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο. Αυτό είχε ως συνέπεια μια ευρεία μείωση της γνωστικής ικανότητας κατά 2-3 βαθμούς σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αντλεί δεδομένα ρύπανσης από έναν πυρήνα πάγου και τα επεξεργάζεται για να παράγει συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και στη συνέχεια να εκτιμήσει τις ανθρώπινες επιπτώσεις», δήλωσε ο Joe McConnell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η ρύπανση από μόλυβδο στην αρχαιότητα σχετίζεται κυρίως με την εξόρυξη αργύρου, καθώς το πλούσιο σε μόλυβδο ορυκτό γαλένα έλιωναν για την παραγωγή αργύρου. Ένα σημαντικό μέρος του μολύβδου απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα. Στους ενήλικες, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου συνδέεται με προβλήματα όπως η στειρότητα, η αναιμία, η απώλεια μνήμης, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η μειωμένη ανοσία. Ωστόσο, ακόμα και χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε μόλυβδο στα παιδιά σχετίζονται με χαμηλότερο IQ, προβλήματα συγκέντρωσης και φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Πηγή: newsbomb.gr