Η Τέχνη της Σωτηρίας Μέσω Σιωπηλών Κλήσεων Εκτάκτης Ανάγκης

Η Τέχνη της Σωτηρίας Μέσω Σιωπηλών Κλήσεων Εκτάκτης Ανάγκης
Οι υπάλληλοι του κέντρου κλήσεων έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας αντιμετωπίζουν συχνά πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι η υπόθεση μιας γυναίκας στη Βρετανία, όπου η ταχύτητα και η ευστροφία της αστυνομικίνας που απάντησε στην κλήση της πιθανότατα της έσωσε τη ζωή. Η διαδικασία της κλήσης 999, που είναι το αντίστοιχο του ελληνικού «100», περιλάμβανε τη χρήση καλλιτεχνικών τρόπων επικοινωνίας, με την ηθοποιό να υποδύεται τη γυναίκα που καλούσε.

Η αστυνομικός, Pippa Harvey, κατόρθωσε να διαρθρώσει τις ερωτήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε η καλούσα να μπορεί να απαντήσει εύκολα με «ναι» ή «όχι». Έδωσε επίσης ειδικές οδηγίες: να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πεπερόνι» αν κινδύνευε η ίδια και «τυρί» αν αφορούσε τα παιδιά της. Έτσι, κατάφερε να στείλει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο χωρίς να γίνει αντιληπτή η κατάσταση από τα άτομα που βρίσκονταν γύρω της.

Το διάλογο της κλήσης περιλάμβανε έγκαιρες ερωτήσεις από την τηλεφωνήτρια, όπως “Ποιο είναι το επείγον περιστατικό σας;” και οι απαντήσεις της γυναίκας καθοδήγησαν την αστυνομία στην κατάλληλη αντίδραση.

Η χειρίστρια τόνισε ότι αν κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι σημαντικό να καλέσει το 999 και να προσπαθήσει να μιλήσει με τον χειριστή, ακόμα και ψιθυριστά, ώστε να μην αναγνωριστεί η κλήση. Παρόμοια περίπτωση είχε συμβεί και το 2022, όταν μια γυναίκα από το Γιορκ ζήτησε πίτσα αλλά στην πραγματικότητα είχε ανάγκη από βοήθεια.

Η Met έχει δημοσιεύσει οδηγίες για την πραγματοποίηση σιωπηλής κλήσης 999, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων σε κρίσιμες καταστάσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top