Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον εμφανείς, με τις καιρικές συνθήκες να γίνονται πιο συχνές και έντονες, σύμφωνα με τον Τομπίας Φουκς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DWD. Η αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται κυρίως στα ανθρωπογενή αέρια θερμοκηπίου, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η τρέχουσα έντονη ηλιακή δραστηριότητα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η μείωση της λεπτής σκόνης στους ωκεανούς, συμβάλλουν επίσης στην κατάσταση.
Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η μείωση των σύννεφων χαμηλού υψομέτρου, τα οποία θα μπορούσαν να δροσίζουν το κλίμα, ευθύνεται για το μεγάλο άλμα στις θερμοκρασίες από το 2022 έως το 2023 και το 2024. Αν και οι αιτίες για αυτή τη μείωση της νεφοκάλυψης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, φαίνεται ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Νοέμβριο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στις μέσες θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν 5,14 βαθμοί Κελσίου, υποδεικνύοντας ότι ο Νοέμβριος του 2024 δεν κατατάσσεται στους δέκα θερμότερους μήνες στην Ευρώπη. Ενώ οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ρωσία, καθώς και στην βορειοανατολική και νοτιοδυτική Ευρώπη ήταν πάνω από το μέσο όρο, στην νοτιοανατολική Ευρώπη επικρατούσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Πηγή: newsbomb.gr