Οι επιθέσεις έχουν εκδηλωθεί σε πολλές περιοχές της Γάζας, όπως η βόρεια Γάζα, η πόλη της Γάζας, το Ντειρ Αλ Μπάλα, το Χαν Γιουνίς και η Ράφα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει έλεος στους εχθρούς μας όσο οι όμηροι μας παραμένουν κρατούμενοι στα τούνελ της Χαμάς».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, μεταξύ των νεκρών είναι ο Μάχμουντ Αμπού Γουάφα, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στη Γάζα και υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Χαμάς. Η κλιμάκωση της βίας συμβαδίζει με τις διενέξεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την εκεχειρία τριών φάσεων, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Διπλωμάτες από χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ, καθώς και οι ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Η επιστροφή στη βία ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω εσωτερικές συγκρούσεις στο Ισραήλ σχετικά με την τύχη των υπολοίπων ομήρων. Πολλοί από αυτούς που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς επέστρεψαν φανερά αδυνατισμένοι και ασθενείς, γεγονός που έχει εντείνει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να επεκτείνει την κατάπαυση του πυρός.
Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ να ανανεώσει τις επιθέσεις αποτελεί θυσία των ομήρων και ότι ο Νετανιάχου εκμεταλλεύεται την κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς. Θεωρεί ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ σχετίζονται με την ανάγκη του πρωθυπουργού να απομακρύνει την προσοχή από εσωτερικές κρίσεις.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί στην κατάσταση, με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν συμβουλευτεί για τις επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας του προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με στήριξη του προεδρικού γραφείου, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τη Χαμάς ότι θα πληρώσουν σοβαρές συνέπειες αν δεν απελευθερώσουν τους ομήρους.
Η διάσταση της τρέχουσας κρίσης επιτείνεται λόγω της μαζικής βίας στην περιοχή, με την τελευταία σημαντική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου να έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή περίπου 250 ομήρων. Ο αντίκτυπος της ισραηλινής στρατιωτικής στρατηγικής στη Γάζα έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες το Ισραήλ απορρίπτει.
Πηγή: newsbomb.gr