Η διαδικασία κρυοσυντήρησης περιλαμβάνει την ψύξη του σώματος σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ στη συνέχεια του παρέχεται κρυοπροστατευτικό υγρό για να αποτραπεί η δημιουργία κρυστάλλων πάγου, που θα κατέστρεφαν τον ιστό. Ο Εμίλ Κεντζιόρα, συνιδρυτής της εταιρείας και πρώην ερευνητής στον τομέα του καρκίνου, τονίζει ότι η ομαλή διαδικασία ψύξης είναι κρίσιμη, καθώς το σώμα πρέπει να φτάσει σε ακραίες θερμοκρασίες χωρίς να προκληθεί βλάβη.
Μέχρι τώρα, η εταιρεία έχει κρυοσυντηρήσει «τρία ή τέσσερα» άτομα και πέντε κατοικίδια, με σχεδόν 700 εγγεγραμμένα άτομα για το project. Προβλέπεται μάλιστα επέκταση των δραστηριοτήτων τους για το 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, οι επιστημονικές και ηθικές ανησυχίες γύρω από την κρυονική είναι πολλές. Ο Κλάιβ Κόεν, καθηγητής νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου, εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οργανισμοί με τόσο περίπλοκες δομές όπως οι άνθρωποι μπορούν να αναβιώσουν επιτυχώς. Επιπλέον, οι κριτικές που αφορούν την αναγκαιότητα της διαδικασίας είναι έντονες, καθώς ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος παραμένει επιφυλακτικός και θεωρεί την κρυονική ως υπερβολικές υποσχέσεις.
Ο Κεντζιόρα διαφωνεί με τις απόψεις αυτές, τονίζοντας ότι η εξερεύνηση της επαναφοράς από το θάνατο μπορεί να είναι ένα νέο πεδίο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί όπως π.χ. η μεταμόσχευση οργάνων. Υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν την κρυονική είναι άνω των 60 ετών και έχουν κίνητρο να σώσουν την ύπαρξή τους, αναλογιζόμενοι την πιθανότητα μελλοντικών ιατρικών ανακαλύψεων.
Ενώ οι υποστηρικτές ελπίζουν για μια επίτευξη που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή στη ζωή, η έλλειψη αποδείξεων και η υψηλή τιμή, είναι σημεία που προκαλούν συζητήσεις γύρω από την κρυονική. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν αυτή την πρακτική ως μια πιθανότητα που αξίζει να εξερευνηθεί, προκειμένου να φέρει μια μορφή ελπίδας για το μέλλον.
Πηγή: newsbomb.gr