Η μελέτη του γλυπτού πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ. Ο Omry Barzilai, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει ότι το γλυπτό μπορεί να αναπαριστά ένα τοτέμ ή μια πνευματική φιγούρα, υποδηλώνοντας μια ιδιαίτερη θέση μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες της εποχής. Το σπήλαιο Manot, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2008, χρησίμευσε ως χώρος διαβίωσης για τους Νεάντερταλ και τους homo sapiens.
Μια προηγούμενη ανακάλυψη στο σπήλαιο περιλάμβανε ένα κρανίο 55.000 ετών που άφησε στοιχεία για την ύπαρξη διασταύρωσης μεταξύ Νεάντερταλ και homo sapiens. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η παρουσία του γλυπτού σε μια απομονωμένη περιοχή παραπέμπει σε τελετουργικές χρήσεις, πιθανώς για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Το αρχαίο γλυπτό ήταν σκαλισμένο από δολομίτη και τοποθετημένο σκόπιμα σε μια ειδική κόγχη στο σπήλαιο. Οι αναλύσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν την ανθρωπογενή προέλευση των αυλακώσεων και προτείνουν ότι έχει συμβολική αξία, όπως συμβαίνει και σε άλλους πολιτισμούς. Στον συμβολισμό των Μάγια, για παράδειγμα, το κέλυφος της χελώνας συμβολίζει τη γη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χελώνα, με τη χαρακτηριστική μορφή της, συμβολίζει την επιμονή, τη δύναμη και τη σταθερότητα.
Πηγή: newsbomb.gr