«Νέα Τεχνολογία Εξαγωγής Πόσιμου Νερού από τον Αέρα με Χρησιμοποίηση Φυσικών Υλικών»

«Νέα Τεχνολογία Εξαγωγής Πόσιμου Νερού από τον Αέρα με Χρησιμοποίηση Φυσικών Υλικών»
Ανακαλύπτοντας μια νέα μέθοδο για την εξαγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν παρουσίασαν ένα σύστημα εξαιρετικά αποδοτικών απορροφητικών υλικών που προκύπτουν από φυσικά υλικά, όπως υπολείμματα τροφίμων και βιομάζα. Το καινοτόμο αυτό σύστημα, γνωστό ως «μοριακά λειτουργικά υδρογέλη βιομάζας», έχει τη δυνατότητα να συλλέγει σημαντικές ποσότητες νερού, με ημερήσια παραγωγή 14,19 λίτρων ανά κιλό απορροφητικού υλικού, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που παράγουν συνήθως 1 με 5 λίτρα.

Αυτό το υλικό προκύπτει από μια διαδικασία μοριακής μηχανικής δύο βημάτων, η οποία προσφέρει υγροσκοπικές ιδιότητες και θερμοαπορροφητική συμπεριφορά σε διάφορους πολυσακχαρίτες, όπως η κυτταρίνη και το άμυλο. «Η πρόσβαση σε καθαρό νερό πρέπει να είναι απλή και βιώσιμη», δηλώνει ο Weixin Guan, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν την κλιμάκωση της παραγωγής του υλικού και την κατασκευή πρακτικών συσκευών για εμπορική αξιοποίηση. Επικεντρώνονται στη δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής σε φορητούς συλλέκτες νερού, αυτοσυντηρούμενα συστήματα άρδευσης και μονάδες για έκτακτης ανάγκης. Η υδρογέλη της ομάδας του UT Austin είναι βιοδιασπώμενη, κλιμακούμενη και ζητά ελάχιστη ενέργεια για την απελευθέρωση του νερού, προσφέροντας υποσχέσεις για μεγάλης κλίμακας εφαρμογές σε απομονωμένες κοινότητες και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Με αυτήν την προσέγγιση, οι ερευνητές δημιουργούν νέους ορίζοντες στη βιώσιμη συλλογή νερού και αναπτύσσουν λύσεις για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη μιας λύσης πρακτικής εκτός εργαστηρίου», σημειώνει ο Yaxuan Zhao, μεταπτυχιακός ερευνητής. Η έρευνα αυτή αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών του Guihua Yu να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας με καινοτόμες μεθόδους.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top