Ο κίνδυνος για τις Άλπεις: Η κλιματική αλλαγή και η μείωση του χιονιού απειλούν τον χειμερινό τουρισμό

Ο κίνδυνος για τις Άλπεις: Η κλιματική αλλαγή και η μείωση του χιονιού απειλούν τον χειμερινό τουρισμό
Παρελθόν κινδυνεύει να γίνει ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χειμερινό τουρισμό, ειδικά για τους λάτρεις του σκι, καθώς οι Άλπεις αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Οι επιστήμονες της Eurac Research προειδοποιούν ότι η έλλειψη χιονιού έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το μέλλον των χειμερινών σπορ, με τις χιονοπτώσεις να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1920 έως το 2020. Ορισμένες περιοχές, ανάμεσα σε αυτές οι νοτιοδυτικές πλαγιές, έχουν υποστεί συρρίκνωση σχεδόν 50%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Από το 1980 και μετά, τα επίπεδα χιονόπτωσης έχουν σημειώσει απότομη πτώση, κάτι το οποίο καταγράφεται σε μια νέα μελέτη που συγκέντρωσε δεδομένα από 46 τοποθεσίες στις Άλπεις. Συνδυάζοντας σύγχρονες μετεωρολογικές καταγραφές με ιστορικές παρατηρήσεις, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παγκόσμια χειμερινά θέρετρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Μισέλ Μποζόλι, η μείωση του χιονιού δεν επηρεάζει μόνο τις δραστηριότητες σκι, αλλά και όλες τις διαδικασίες που βασίζονται στο νερό, κάτι που θα έχει ευρύτερες συνέπειες. Με περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους να επισκέπτονται χιονοδρομικά θέρετρα σε όλο τον κόσμο ετησίως, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την τουριστική οικονομία.

Η σωρευτική έρευνα δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου ένα στα οκτώ χιονοδρομικά κέντρα δεν θα έχει χιόνι από το 2071 έως το 2100. Ακόμα και στις ευρωπαϊκές Άλπεις, οι προγνώσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει 42% μείωση στις ημέρες χιονόπτωσης έως το 2100. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε προσαρμογές στα θέρετρα, όπως η αποθήκευση χιονιού το καλοκαίρι για τη στήριξη των πλούσιων σεζόν.

Η έλλειψη χιονιού έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας τη διατήρηση των αλπικών οικοσυστημάτων και αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών. Όταν η βροχόπτωση συμβαίνει ως βροχή αντ’ του χιονιού, οι απότομες κοιλάδες είναι πιο επιρρεπείς σε διάβρωση και πλημμύρες. Ερευνες δείχνουν ότι οι πλημμύρες προκαλούμενες από τη βροχή είναι διπλάσιες από αυτές που προκύπτουν από το λιώσιμο του χιονιού, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη για δράσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top