Αυτό το ποώδες φυτό έχει ινδική προέλευση, καλλιεργήθηκε αρχικά σε ασιατικές περιοχές και έγινε γνωστό στη Δύση από τον Μεσαίωνα και μετά. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερη δημοτικότητα σε περιοχές όπως το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, όπου τα φύλλα του προστίθενται σε σούπες και άλλες παρασκευές.
Η θρεπτική του αξία είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς περιέχει πλούσιο φάσμα μετάλλων, βιταμινών όπως οι βιταμίνες Β, C, K και E, ενώ η βήτα καροτίνη και η λουτεΐνη προσφέρουν προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτος και αλλα! προτιμάται άψητος για καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία.
Η χρήση του βασιλικού ως φαρμακευτικού προϊόντος προηγήθηκε της γαστρονομικής του κατανάλωσης. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι θεωρούσαν τα φύλλα του ως αντίδοτο ενάντια σε διάφορες ασθένειες και μύθους, γεγονός που ενδέχεται να έχει επηρεάσει την ονομασία του.
Η δημοτικότητα του φυτού συνεχίζεται έως σήμερα, κάνοντάς το αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο.
Πηγή: newsbomb.gr