Ο βασιλικός ως αρωματικό φυτό και η γαστρονομική του σημασία

Ο βασιλικός ως αρωματικό φυτό και η γαστρονομική του σημασία
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αρωματικά φυτά, που κατατάσσεται συχνά στη γαστρονομία, αν και δεν θεωρείται λαχανικό σύμφωνα με τη δυτική ερμηνεία. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μικρές ποσότητες λόγω της ισχυρής γεύσης του, αν και είναι θεμελιώδες στοιχείο της ιταλικής κουζίνας εδώ και αιώνες. Στις παρασκευές της, συναντάται σε πολλές συνταγές, ενώ σε σημαντικές ποσότητες περιλαμβάνεται στο γενουατικό πέστο. Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, ο βασιλικός αναπτύσσεται εύκολα λόγω του ήπιου κλίματος.

Αυτό το ποώδες φυτό έχει ινδική προέλευση, καλλιεργήθηκε αρχικά σε ασιατικές περιοχές και έγινε γνωστό στη Δύση από τον Μεσαίωνα και μετά. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερη δημοτικότητα σε περιοχές όπως το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, όπου τα φύλλα του προστίθενται σε σούπες και άλλες παρασκευές.

Η θρεπτική του αξία είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς περιέχει πλούσιο φάσμα μετάλλων, βιταμινών όπως οι βιταμίνες Β, C, K και E, ενώ η βήτα καροτίνη και η λουτεΐνη προσφέρουν προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτος και αλλα! προτιμάται άψητος για καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία.

Η χρήση του βασιλικού ως φαρμακευτικού προϊόντος προηγήθηκε της γαστρονομικής του κατανάλωσης. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι θεωρούσαν τα φύλλα του ως αντίδοτο ενάντια σε διάφορες ασθένειες και μύθους, γεγονός που ενδέχεται να έχει επηρεάσει την ονομασία του.

Η δημοτικότητα του φυτού συνεχίζεται έως σήμερα, κάνοντάς το αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλές κουζίνες ανά τον κόσμο.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top