Ο Ύφεση των Παγετώνων και οι Απειλές για την Τροφή και το Νερό Παγκοσμίως

Ο Ύφεση των Παγετώνων και οι Απειλές για την Τροφή και το Νερό Παγκοσμίως
Η υποχώρηση των παγετώνων έχει σοβαρές επιπτώσεις στον εφοδιασμό τροφίμων και νερού για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση της Unesco, οι ρυθμοί τήξης είναι πρωτοφανείς και οι συνέπειες αναμένεται να είναι απρόβλεπτες. Έως και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αρδευόμενης γεωργίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν λόγω της μείωσης της χιονόπτωσης και της υποχώρησης των παγετώνων.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που διαβιούν σε ορεινές περιοχές ήδη αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, και το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι ορεινές πηγές νερού εξαρτώνται από τη λιωμένη χιονόπτωση και τους παγετώνες. Στην ανατολική Αφρική, η απώλεια των παγετώνων φτάνει το 80%, ενώ στις Άνδεις έχει χαθεί το ένα τρίτο με το ήμισυ της μάζας των παγετώνων από το 1998. Οι παγετώνες στην Ευρώπη, όπως αυτοί στις Άλπεις και τα Πυρηναία, έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία δεκαετία.

Η γενική διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για δράση, υπογραμμίζοντας ότι όλοι εξαρτώνται με κάποιο τρόπο από τους παγετώνες και τα βουνά. Ο ρυθμός μεταβολής των παγετώνων είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, με περιοχές όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και οι τροπικές Άνδεις να πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Abou Amani, διευθυντή των υδάτινων επιστημών στην Unesco, οι επιπτώσεις της μείωσης των παγετώνων περιλαμβάνουν αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της αντικατάστασης της ανακλαστικής επιφάνειας με σκούρο έδαφος, που απορροφά τη θερμότητα. Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού χιονοστιβάδων, καθώς οι βροχοπτώσεις αλληλεπιδρούν με το χιόνι.

Η πρόσφατη μελέτη προειδοποιεί ότι το μισό της παγκόσμιας μάζας των παγετώνων θα χαθεί έως το τέλος του αιώνα, αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο Alex Brisbourne, γεωφυσικός παγετώνων, επισήμανε ότι οι ορεινοί παγετώνες είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή γλυκού νερού, υποστηρίζοντας μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που πολλές πηγές τροφίμων αντιμετωπίζουν ήδη προκλήσεις. Ο Alvaro Lario, πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάλεσε για περισσότερη στήριξη προς τις κοινότητες που ζουν σε ορεινές περιοχές, τονίζοντας την ανάγκη επένδυσης σε ανθεκτικότητα για την προστασία των ζωτικών πόρων. Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται, ενώ τα βουνά παρέχουν το 60% του παγκόσμιου γλυκού νερού.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top