Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν δεδομένα από 882 εθελοντές στην Κολομβία, οι οποίοι είχαν μεικτή καταγωγή από Ευρωπαίους, ιθαγενείς και Αφρικανούς, περιλαμβάνοντας οδοντικές μετρήσεις μέσω τρισδιάστατων σαρώσεων οδοντικών εκμαγείων. Συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με τις γενετικές πληροφορίες των συμμετεχόντων, εντοπίζοντας 18 περιοχές του γονιδιώματος που επηρεάζουν το μέγεθος και το σχήμα διαφόρων ομάδων δοντιών. Ένα από τα γονίδια που εντοπίστηκαν θεωρείται ότι κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ λόγω της διασταύρωσης με τους πρώτους ανθρώπους.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι φέρουν το γονίδιο διαθέτουν λεπτότερους κοπτήρες, δηλαδή τα οκτώ μπροστινά δόντια του στόματος, και ότι αυτή η γενετική παραλλαγή παρατηρείται κυρίως σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Στο σύνολό τους, οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης μικρότερα δόντια.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kaustubh Adhikari, σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι το γονίδιο οδηγεί σε λεπτότερα δόντια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι περισσότερο επιρρεπή σε ευαισθησίες ή σπάσιμο. Αν και το πάχος του σμάλτου μπορεί να επηρεάσει τη λευκότητα των δοντιών, αυτή η περίπτωση δεν ισχύει, καθώς οι γονιδιακές μορφές που σχετίζονται με την αδαμαντίνη είναι διαφορετικές.
Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Andrés Ruiz-Linares, πρόσθεσε ότι η μελέτη δεν έχει καταλήξει στο εάν τα γονίδια που καθορίζουν το σχήμα των δοντιών επιλέχθηκαν εξελικτικά λόγω πλεονεκτημάτων για την υγεία των δοντιών. Έτσι, είναι πιθανό τα γονίδια να επιλέχθηκαν εξαιτίας επιδράσεων σε άλλους τομείς, με τις διαφορές στο σχήμα των δοντιών να είναι απλώς παρενέργεια.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology.
Πηγή: newsbomb.gr