Οι Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής Αντιστέκονται σε Θεωρίες Ακρωτηριασμού Προτού το Μέλλον τους Διαγραφεί

Οι Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής Αντιστέκονται σε Θεωρίες Ακρωτηριασμού Προτού το Μέλλον τους Διαγραφεί
Τον Μάιο, ένα μεγάλο παγόβουνο αποσπάστηκε από μια παγοκρηπίδα στην Ανταρκτική και μπλόκαρε την αποικία των αυτοκρατορικών πιγκουίνων στο Halley Bay. Η επιρροή του ήταν άμεση και καταστροφική, καθώς εμπόδισε τις μητέρες να προσεγγίσουν τα νεαρά τους, τα οποία είχαν μόλις εκκολαφθεί. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την κατάσταση ανησυχώντας μήπως οι πιγκουίνοι δεν καταφέρουν να επιβιώσουν.

Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες αποκάλυψαν ότι οι πιγκουίνοι έχουν βρει τρόπο να επιβιώσουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Οι επιστήμονες, και συγκεκριμένα ο Πίτερ Φρέτγουελ από τη Βρετανική Ανταρκτική Υπηρεσία, είχαν μείνει σε αγωνία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το σκοτάδι ανησυχούσε για την τύχη των πιγκουίνων. Τελικά, οι εικόνες έδειξαν ότι υπήρχε ζωή και ελπίδα για την αποικία.

Η ιστορία των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι γεμάτη προκλήσεις. Πριν από τρία χρόνια, η μεγαλύτερη αποικία στον κόσμο παρουσίασε σοβαρές αποτυχίες στην αναπαραγωγή. Το 2019 ανακοινώθηκε ότι η αποικία δεν κατάφερε να αναθρέψει κανένα μικρό. Η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί τη θέρμανση των ωκεανών και τον αέρα, έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή τους, καθώς η διάλυση του θαλάσσιου πάγου έχει αυξηθεί.

Το αφόρητο πρόβλημα αναδείχθηκε με την αποκόλληση του παγόβουνου Α83, το οποίο έχει μέγεθος 380 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την παγοκρηπίδα Brunt. Ο Πίτερ φοβήθηκε ότι η αποικία θα μπορούσε να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, γεγονός που θα σηματοδοτούσε την ολοκληρωτική απώλεια των νεοσών πιγκουίνων.

Ωστόσο, οι πιγκουίνοι έχουν επιβιώσει εν μέσω των δυσκολιών. Η παρουσία τους στην αποικία παραμένει ακόμη αβέβαιη, καθώς η κατάσταση του θαλασσίου πάγου είναι δυναμική και οι ρωγμές που αναπτύσσονται συνεχώς καθιστούν τον βιότοπό τους ακόμη πιο ευάλωτο. Αν ο πάγος σπάσει πριν τα μικρά μπορέσουν να κολυμπήσουν, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποικία και να ελπίζουν για το καλύτερο, καθώς αναμένεται να επισκεφθούν τη Βρετανική ερευνητική βάση στο Halley για να αξιολογήσουν την κατάσταση των πιγκουίνων. Οι υποσχέσεις για την επιβίωση αυτής της αποικίας παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι συνθήκες της Ανταρκτικής μεταβάλλονται συνεχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top