Με βάση την απόφαση, η ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται ως φορέας πολιτισμού και αξιών, υπογραμμίζοντας τη μακρόχρονη συνέχειά της που εκτείνεται για 40 αιώνες προφορικής και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης. Η UNESCO αναφέρει ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πιο μακροχρόνια αδιάκοπα ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη.
Η απόφαση τονίζει επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας, όπως η μοναδική καλλιέργεια που προσέφεραν σπουδαίοι ιστορικοί, φιλοσοφικές και λογοτεχνικές προσωπικότητες. Επιπλέον, αναφέρεται η ευρεία επιρροή της ελληνικής γλώσσας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες και η σημασία της στη διδασκαλία και έρευνα διεθνώς.
Η ελληνική γλώσσα έχει αναγνωριστεί ως πηγή επιστημονικής ορολογίας σε τομείς όπως η ιατρική και η αστρονομία. Ιστορικά, υπήρξε για έξι αιώνες η διεθνής γλώσσα των συναλλαγών, κυρίως κατά την περίοδο της ελληνιστικής εποχής, διευρύνοντας την πολιτιστική της Κληρονομιά.
Σημειώνεται ότι η 9η Φεβρουαρίου επιλέχθηκε και επειδή αποτελεί την επέτειο θανάτου του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού το 1857. Η χώρα που υπέβαλε την πρώτη πρόταση στη συνεδρίαση της UNESCO ήταν η Αϊτή, η οποία αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση.
Η συνεργασία αρμοδίων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και καθηγητών γλωσσολογίας συνέβαλε στην καταγραφή του σχετικού κειμένου. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας επιδιώκει την επανασύνδεση των Ελλήνων και άλλων με την ελληνική γλώσσα ως μέσου έκφρασης πολιτισμού και σκέψης.
Πηγή: newsbomb.gr