Παγκόσμιος Ανταγωνισμός και Κίνδυνοι για την Οικονομία σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Παγκόσμιος Ανταγωνισμός και Κίνδυνοι για την Οικονομία σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας «παγκόσμιας κούρσας προς τον πάτο» εξαιτίας των δασμών που σκοπεύει να επιβάλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε ότι καθώς ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός εντείνεται, είναι πιθανό να συνεχιστεί η συχνή χρήση οικονομικών εργαλείων όπως κυρώσεις, έλεγχοι εξαγωγών και δασμοί, με στόχο την προστασία της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συνεργασία για να αποφύγουμε διάσπαση των δεσμών στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε. «Αντί να καταστρέψουμε τους δεσμούς, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους κανόνες ώστε να προσφέρουμε αμοιβαία οφέλη στους πολίτες μας», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαλόγου και σεβασμού των αρχών, λέγοντας: «Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο, να εξετάσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ετοιμαστούμε για διαπραγμάτευση. Θα είμαστε ρεαλιστές, όμως δεν θα απαρνηθούμε τις αξίες μας για την προστασία των συμφερόντων μας».

Αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υπογράμμισε: «Όλες οι ήπειροι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Η Συμφωνία του Παρισιού παραμένει η καλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα. Η Ευρώπη θα παραμείνει αφοσιωμένη στις κλιματικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεργάζεται με όλα τα έθνη που επιθυμούν να σταματήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση».

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top