Η προτεινόμενη διάταξη θα επιτρέπει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών άνω του 1% του ΑΕΠ από τους εφαρμοζόμενους κανόνες για τα χρέη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις της, ιδιαιτέρως καθώς η Ευρώπη ανησυχεί για την απώλεια των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, οι μελλοντικοί εταίροι του συνασπισμού προγραμματίζουν τη δημιουργία ενός ταμείου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές, το οποίο θα λειτουργήσει για 10 χρόνια, και την χαλάρωση των κανόνων χρέους για τα κρατίδια.
«Εν όψει των απειλών για την ελευθερία και την ειρήνη στην ήπειρό μας, η άμυνά μας πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα όσα χρειάζεται», δήλωσε ο Μερτς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Τόνισε ότι οι πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα θα είναι δυνατές μόνο αν η γερμανική οικονομία επιστρέψει γρήγορα σε σταθερή ανάπτυξη, κάτι που απαιτεί επενδύσεις στις υποδομές.
Ο Γιενς Σούντεκουμ, καθηγητής διεθνών οικονομικών, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «μια ολοκληρωτική αλλαγή παιχνιδιού». Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη στροφή από τη γερμανική πολιτική του δημόσιου δανεισμού, η οποία κατοχυρώθηκε το 2009 μέσω του «φρένου χρέους», το οποίο περιορίζει τον κρατικό δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ.
Η απόφαση απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να γίνει πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο Μερτς θα πρέπει να συγκαλέσει ξανά την απερχόμενη Μπούντεσταγκ και να κερδίσει την υποστήριξη των Πρασίνων για την προώθηση των αλλαγών. Ο Μερτς, του οποίου το CDU/CSU είχε προεκλογικά ταχθεί κατά των μεταρρυθμίσεων του φρένου χρέους, ενίσχυσε τις συνομιλίες με το SPD μετά από πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική, όπως η δημόσια επίπληξη του προεδρικού συμβούλου της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι.
Εάν οι προτεινόμενες αλλαγές εγκριθούν, θα επιτρέψουν στη Γερμανία να χαράξει μια νέα πορεία στην αμυντική και οικονομική της πολιτική, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό στρατό στην ΕΕ. Πηγή: newsbomb.gr