Σκάνδαλο με θανατηφόρα πειράματα σε ζώα στον βρετανικό στρατό αποκαλύπτεται

Σκάνδαλο με θανατηφόρα πειράματα σε ζώα στον βρετανικό στρατό αποκαλύπτεται
Αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση ζώων στον βρετανικό στρατό παρουσιάζουν σοβαρές ανησυχίες. Σε μυστική ερευνητική βάση στο Porton Down του Wiltshire, πάνω από 2.000 ζώα, συμπεριλαμβανομένων 83 χοίρων, 3 κουνελιών, 97 πιθήκων, 64 ινδικών χοιριδίων και 1.797 ποντικών, σκοτώθηκαν σε «βάρβαρα» πειράματα, σύμφωνα με την Daily Mail. Τα ζώα αυτά είτε δηλητηριάστηκαν είτε εκτέθηκαν σε θανατηφόρους νευροτοξικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια άκρως απόρρητων δοκιμών.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την οργή όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι καταδίκασαν την εν λόγω πρακτική του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, χαρακτηρίζοντας τις μεθόδους «αρχαϊκές» και «απαράδεκτες». Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι τρέχουσες δοκιμές συνιστούν «σωτήρια» έρευνα για την καλύτερη προστασία του στρατιωτικού προσωπικού, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή τους χωρίς τη χρήση πειραματόζωων.

Η Τζούλια Μπέινς, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής πολιτικής στην PETA, επέκρινε τις ενέργειες του υπουργείου και ζήτησε από το κοινό να «ντροπιάσει» την κυβέρνηση για τα σκληρά πειράματα σε ζώα, τα οποία περιλάμβαναν την έγχυση θανατηφόρων ιών και έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ 2021 και 2023, τουλάχιστον 2.044 ζώα σκοτώθηκαν.

Το Porton Down, το οποίο είναι γνωστό για την έρευνα του σε χημικά όπλα και θανατηφόρες ασθένειες, διαπιστώνεται ότι ανήκει στις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ζώα για την εκπαίδευση στρατιωτικών γιατρών παρ’ όλη την ύπαρξη σύγχρονων μεθόδων. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους θανάτους των ζώων, αναφέροντας μόνο ότι οι χημικές και βιολογικές απειλές είναι πραγματικές και συνεχείς.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ζώων που θυσιάστηκαν στο Porton Down έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με 605 να θανατώνονται το 2021 και 644 το 2023, ενώ το 2022 ο αριθμός των δοκιμών εκτοξεύθηκε σε 795. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούσαν ποντίκια. Σε παλαιότερα πειράματα, οι χοίροι είχαν πυροβοληθεί ή είχαν αναγκαστεί να εισπνεύσουν αέριο μουστάρδας, πράξεις που προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top