Στο Νεκρό Σημείο οι Εισαγωγές Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα λόγω Εμπορικού Πολέμου

Στο Νεκρό Σημείο οι Εισαγωγές Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα λόγω Εμπορικού Πολέμου
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν πάψει εντελώς εδώ και περισσότερες από 10 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλίας που δείχνουν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Αμερικής στην ενεργειακή συνεργασία. Η τελευταία αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένα δεξαμενόπλοιο 69.000 τόνων από το Corpus Christi του Τέξας έφτασε στη νότια επαρχία Φουτζιάν. Από τότε, δεν υπήρξαν περαιτέρω αποστολές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ένα δεύτερο πλοίο ανακατευθύνθηκε στο Μπαγκλαντές μετά την επιβολή δασμού 15% στο LNG των ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου, ο οποίος αργότερα αυξήθηκε στο 49%, καθιστώντας το αμερικανικό φυσικό αέριο ασύμφορο για τους Κινέζους αγοραστές.

Η Κίνα έχει μειώσει τη συμμετοχή της στις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, προτιμώντας να μεταπουλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για κέρδος. Πέρυσι, μόνο το 6% του LNG που εισήγαγε η Κίνα προήλθε από τις ΗΠΑ, ποσοστό μειωμένο από το 11% το 2021. Παράλληλα, κινεζικές εταιρείες όπως οι PetroChina και Sinopec έχουν υπογράψει 13 μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την αγορά LNG από τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ, αρκετά από τα οποία ισχύουν έως το 2049, σύμφωνα με στοιχεία από την Kpler.

Η παρούσα κατάσταση υπενθυμίζει μία απαγόρευση εισαγωγών που είχε διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες ήταν κρίσιμες για την έναρξη μεγάλων έργων LNG στις ΗΠΑ, αν και οι κατασκευαστές προσπαθούν πρόσφατα να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των δασμών.

Η Anne-Sophie Corbeau, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επισημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες από αυτή την κατάσταση. «Δεν νομίζω ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς LNG θα κάνουν ποτέ νέα συμβόλαια για LNG από τις ΗΠΑ», σημειώνει. Η Gillian Boccara, αναλύτρια στην Kpler, δεν πιστεύει ότι το εμπόριο θα επανεκκινηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η Κίνα μπορεί να αντέξει την απώλεια των αμερικανικών φορτίων λόγω της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top