Συνάντηση Ευρωπαϊκών Ηγετών στο Λονδίνο για τη Νέα Στρατηγική Ειρήνης στην Ουκρανία

Συνάντηση Ευρωπαϊκών Ηγετών στο Λονδίνο για τη Νέα Στρατηγική Ειρήνης στην Ουκρανία
Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρωθυπουργός του Καναδά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα του δυτικού μετώπου μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η αντιπαράθεση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, αναζητώντας λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στο Λονδίνο, οι ηγέτες συζητούν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με στόχο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ουκρανού προεδρου και του Αμερικανού προεδρου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υποδέχθηκε περίπου 15 ηγέτες συμμαχικών χωρών για τη σύνοδο, υπογράμμισε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον. “Πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να προέρχονται και από τις ΗΠΑ.

Ο Στάρμερ θεωρεί ότι για μια “βιώσιμη ειρήνη” στην Ουκρανία απαιτούνται τρεις βασικοί όροι: μια Ουκρανία “σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί”, ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και αμερικανική κάλυψη. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Τραμπ επιθυμεί μια διαρκή ειρηνική λύση στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη αντιπαράθεση με τον Ζελένσκι, την οποία χαρακτήρισε ως άβολη.

Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε τη σημασία αποφυγής του διχασμού της Δύσης και έφερε στο προσκήνιο το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ιταλία στην οικοδόμηση γεφυρών ανάμεσα στις χώρες. Σήμερα στο Λονδίνο, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τις νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να χαθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες αναμένεται να συζητήσουν και τη στρατηγική ενίσχυσης της θέσης της Ουκρανίας και της στρατιωτικής υποστήριξης, μαζί με την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την ανάγκη αυξημένων ευρωπαϊκών αμυντικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανόν στρατηγικού πυρηνικού αποτρεπτικού μηχανισμού, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος αυτή είναι κρίσιμη για τον συντονισμό της Ευρώπης σχετικά με την Ουκρανία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται από την πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επιτακτική, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη και οι εξελίξεις είναι καθοριστικές για το μέλλον της περιοχής.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top