Το φαινόμενο αυτό απεικονίζει την επικίνδυνη ατμόσφαιρα του σπηλαίου. Το βαρύτερο CO2 φαίνεται να ισοπεδώνει το νέφος καπνού, αφήνοντας πίσω του μια ασυνήθιστη γκρίζα ομίχλη. Η εικόνα του καπνού καθώς απομακρύνεται από το σπήλαιο δείχνει πώς το παχύ αυτό αέριο απομακρύνει το οξυγόνο από την είσοδο του σπηλαίου.
Ο εξερευνητής σπηλαίων Guy van Rentergem, με έδρα το Βέλγιο, ανέφερε ότι μικρά ζώα που εισέρχονται στο σπήλαιο συνήθως πεθαίνουν από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά. Το σπήλαιο τροφοδοτείται σταθερά με διοξείδιο του άνθρακα από ένα κοντινό ηφαίστειο, το οποίο εισέρχεται από τον οπισθόφυλλο του γεωλογικού σχηματισμού. Σύμφωνα με τον van Rentergem, έως και 66 κιλά CO2 απελευθερώνονται κάθε ώρα, προσδιορίζοντας ότι σε ετήσια βάση, οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 263 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Η μόνη ένδειξη του κινδύνου που κρύβει αυτό το σπήλαιο είναι μια προειδοποίηση με δυσοίωνες εικόνες κρανίων και σταυρωτών οστών, που ζητά από τους επισκέπτες να μην προχωρήσουν πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι άνθρωποι έχουν παραμείνει ασφαλείς, καθώς το σπήλαιο είναι πολύ περιορισμένο και δεν μπορεί να φιλοξενήσει άτομα, ωστόσο άλλα ζώα όπως φίδια και πουλιά δεν έχουν την ίδια τύχη.
Καθώς είναι μέρος του τουριστικού συγκροτήματος Recreo Verde, το Σπήλαιο του Θανάτου έχει βάθος περίπου 6,5 πόδια και μήκος 10 πόδια. Παρά την επικίνδυνη φύση του, αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και έχει γίνει αντικείμενο viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν σύγκριση και με άλλα σπήλαια παγκοσμίως που αν και φιλοξενούν υψηλά επίπεδα CO2, δεν έχουν την ίδια φήμη ή επικινδυνότητα.
Πηγή: newsbomb.gr